Welke sportbh is voor jou het best?

10 mei 2018

Welke sportbh is voor jou het best?

Ze moeten mooi zijn. Ze moeten goed zitten. Liefst van al doen ze ook nog eens hun werk, namelijk goede ondersteuning geven van je borsten tijdens het sporten. Oh en niet te duur alsjeblieft, want het is “maar” een sport bh en geen gewone lingerie.

Wil je weten welke Sport bh geschikt is voor jou, je lichaam en je activiteiten? Lees dan zeker verder!

Aan alle mannen die tot hier zijn geraakt: STERK! Je zal er niet zo veel aan hebben voor jezelf, maar je leert zeker weten iets bij over borsten! 

HET DOEL VAN JE BH

Als vrouw dragen we dagelijks een bh. Lees: de meerderheid van de vrouwen draagt dagelijks een bh. Waarom? Ter ondersteuning! Wanneer je dagelijkse activiteiten uitvoert, bewegen je spieren, botten, gewrichten, maar ook je huid en vetweefsel beweegt mee. Bij meer intense activiteiten kan het daardoor zijn dat je pijn krijgt, omdat je borsten te veel bewegen. Je borsten bestaan namelijk uit klieren, vet- en bindweefsel en je lichaam heeft geen spieren voorzien die al die beweging tegen kunnen gaan.

Bij het sporten ondergaat het borstweefsel dus verschillende bewegingen, afhankelijk van de activiteit die je doet. De meest uitgesproken ‘verplaatsing’ die je boezem maakt, is op en neer bewegen. Denk maar aan het Baywatch beeld van Pamela Anderson. Een gewone bh is niet gemaakt om deze extreme beweging tegen te gaan, dus daarvoor bestaan er gelukkig sport bh’s.

TWEE SOORTEN SPORT BH’S

Om de ondersteuning te optimaliseren, delen fabrikanten hun sport bh’s in op basis van een verschillend activiteitenniveau, voornamelijk lage, matige of hoge impact. Zo zal je voor een yoga sessie (lage impact) minder ondersteuning nodig hebben dan tijdens het lopen of bijvoorbeeld voetballen (hoge impact).

Er is echter nog een tweede opdeling mogelijk die je zeker moet kennen, namelijk deze afhankelijk van het design. Je hebt de compression sport bh’s en daarnaast zijn er de encapsulation sport bh’s.

LI = ENCAPSULATION, MIDDEN & RE = COMPRESSION SPORT BH

COMPRESSION SPORT BH

Dit soort bh zorgt voor ondersteuning en beperkt de beweging van je borsten door ze plat te drukken tegen je lichaam.

ENCAPSULATION SPORT BH

Deze bh’s hebben twee afzonderlijk gemodelleerde cups die elke borst individueel ondersteunen.

WELKE SPORT BH IS HET BESTE?

Wat moet je dan kopen? Wel, dat hangt eerst en vooral af van jouw borsten. De cup, omtrek en de plaats van inplanting spelen zeker een rol. Laten we het simpel houden met een korte samenvatting.

EENDER WELKE (SPORT) BH IS BETER DAN GEEN BH!

Zonder bh krijgen je borsten heel veel te verduren. Ondersteuning is dus echt wel belangrijk om beschadiging te voorkomen. Vooral bij het ouder worden zullen de gevolgen duidelijker worden indien je je boezem nu niet de ondersteuning geeft die ze verdient.
Van weinig naar veel ondersteuning = stating the obvious:
Geen bh < Gewone bh < Sport bh

MEER INTENS = MEER ONDERSTEUNING

Hoe meer impact er is tijdens je sport, hoe meer ondersteuning je bh zal moeten geven. Kijk hierbij zeker naar de informatie die de verschillende sportmerken zelf geven. Probeer in het begin van je zoektocht heel veel te passen. Eens je jouw ding gevonden hebt, kan je altijd online nieuwe bh’s bestellen. Door te passen kan je ook testen: springen, draaien, ter plaatse joggen… Je kan het zo gek niet bedenken, maar doe dit ook echt! Zo voel en zie je in de spiegel wat er gebeurd en of de bh zijn werk doet. Let op, er zal altijd beweging zijn van je borsten. De bedoeling is dat deze wordt beperkt, en dat je er geen pijn door hebt.

COMPRESSION OF ENCAPSULATION?

Bij lage ‘snelheden’ zal een encapsulation bh voor minder verplaatsing zorgen dan een compression bh. Dit verschil is minimaal. Bij hogere snelheden, hogere intensiteit of impact, is er echter minder verschil tussen de twee. Veel van je keuze zal afhangen van je bh-maat en de grootte van je boezem. Vergeet niet dat dit ook heel sport specifiek is.

Dames met kleine borsten zullen meer hebben aan een bh die ondersteuning geeft door je borsten tegen je lichaam te duwen (compression). Het kan zelfs zijn dat je geen encapsulation bh vindt in jouw maat.

Het tegengestelde is waar voor vrouwen met een grote cup. Een bh die elke borst apart ondersteunt (encapsulation) kan voor meer comfort zorgen. Een sport bh vinden voor grote borsten is niet evident en compression bh’s geven dan vaak niet voldoende ondersteuning.

CONCLUSIE

Je hebt nog niet het antwoord dat je wil horen hé? Er is dan ook heel veel op de markt. Zelf heb ik een hele lange zoektocht achter de rug op vlak van sport bh’s en ik wissel nog steeds af tussen de verschillende soorten en opties. Hier is mijn ervaring en advies:
(NIET gesponsord!)

Ik heb zowel encapsulation (Odlo, Nike) als compression bh’s (Nike, H&M, Adidas, Puma), maar gebruik vooral deze laatste. Hier hoort wel wat extra uitleg bij. Tijdens een loop-/sprinttraining heb ik voldoende aan een encapsulation bh. Toch heb ik soms het gevoel dat ze nog te veel beweging toelaten. De meeste compression bh’s geven niet genoeg steun voor mij, dus dat is geen optie. Voor een krachttraining of yoga sessie draag ik deze wel.

Ik ben echter de uitzondering hier. De meeste jonge dames en atleten zullen genoeg hebben aan een basic compression bh. De echte sportmerken zijn hierin dan ook gespecialiseerd. Een nadeel is dat bijvoorbeeld Nike, Adidas of Puma, duurder zijn dan de sportlijn van H&M. Zoeken, vergelijken en “afwegen” is dus de boodschap. Oh en niet vergeten te springen he!

WAT DRAAG IK DAN ZELF?

Ok, niet lachen he! In het begin, toen ik nog maar net nood had aan een stevige sport bh, was er nog niet zo een groot aanbod als nu. Mijn oplossing was, en is nog steeds, om twee compression bh’s over elkaar te dragen. Hier voel ik mij tot vandaag het beste bij. Wat houdt dit concreet in? Ik heb enkele compression bh’s die kleiner zijn of alleen heel weinig, maar net voldoende, steun geven. Deze kan ik dragen tijdens een low impact training. Ga ik lopen, dan doe ik er een tweede “grotere” compression bh over aan.

Voorbeeld:
Eerste bh = Nike Small of Nike medium-impact bra*
Tweede bh = Nike Medium

* = Ik heb een aantal sport bh’s van Nike die mijn redding zijn in dit systeem. (Zie foto.) Deze worden echter niet meer verkocht, maar zijn nog steeds mijn go to bh voor de first layer.

LI = ODLO, MIDDEN = NIKE MEDIUM-IMPACT BRA, LI = NIKE

Wat ik hiermee dus wil zeggen is: ZOEK het SYSTEEM/MERK en de MAAT WAAR JIJ JE GOED BIJ VOELT en laat je creativiteit de vrije loop. Ook op vlak van outfits en het matchen van je sport bh en topjes.

Vergeet me niet te taggen in je favoriete sportoutfit/sport bh!
YOU. GOT. THIS.
– Inge –

Welke sportbh is voor jou het best?
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x