10 mei 2018

Welke sportbh is voor jou het best?

Ze moeten mooi zijn. Ze moeten goed zitten. Liefst van al doen ze ook nog eens hun werk, namelijk goede ondersteuning geven van je borsten tijdens het sporten. Oh en niet te duur alsjeblieft, want het is “maar” een sport bh en geen gewone lingerie.

Wil je weten welke Sport bh geschikt is voor jou, je lichaam en je activiteiten? Lees dan zeker verder!

Aan alle mannen die tot hier zijn geraakt: STERK! Je zal er niet zo veel aan hebben voor jezelf, maar je leert zeker weten iets bij over borsten! 

HET DOEL VAN JE BH

Als vrouw dragen we dagelijks een bh. Lees: de meerderheid van de vrouwen draagt dagelijks een bh. Waarom? Ter ondersteuning! Wanneer je dagelijkse activiteiten uitvoert, bewegen je spieren, botten, gewrichten, maar ook je huid en vetweefsel beweegt mee. Bij meer intense activiteiten kan het daardoor zijn dat je pijn krijgt, omdat je borsten te veel bewegen. Je borsten bestaan namelijk uit klieren, vet- en bindweefsel en je lichaam heeft geen spieren voorzien die al die beweging tegen kunnen gaan.

Bij het sporten ondergaat het borstweefsel dus verschillende bewegingen, afhankelijk van de activiteit die je doet. De meest uitgesproken ‘verplaatsing’ die je boezem maakt, is op en neer bewegen. Denk maar aan het Baywatch beeld van Pamela Anderson. Een gewone bh is niet gemaakt om deze extreme beweging tegen te gaan, dus daarvoor bestaan er gelukkig sport bh’s.

TWEE SOORTEN SPORT BH’S

Om de ondersteuning te optimaliseren, delen fabrikanten hun sport bh’s in op basis van een verschillend activiteitenniveau, voornamelijk lage, matige of hoge impact. Zo zal je voor een yoga sessie (lage impact) minder ondersteuning nodig hebben dan tijdens het lopen of bijvoorbeeld voetballen (hoge impact).

Er is echter nog een tweede opdeling mogelijk die je zeker moet kennen, namelijk deze afhankelijk van het design. Je hebt de compression sport bh’s en daarnaast zijn er de encapsulation sport bh’s.

LI = ENCAPSULATION, MIDDEN & RE = COMPRESSION SPORT BH

COMPRESSION SPORT BH

Dit soort bh zorgt voor ondersteuning en beperkt de beweging van je borsten door ze plat te drukken tegen je lichaam.

ENCAPSULATION SPORT BH

Deze bh’s hebben twee afzonderlijk gemodelleerde cups die elke borst individueel ondersteunen.

WELKE SPORT BH IS HET BESTE?

Wat moet je dan kopen? Wel, dat hangt eerst en vooral af van jouw borsten. De cup, omtrek en de plaats van inplanting spelen zeker een rol. Laten we het simpel houden met een korte samenvatting.

EENDER WELKE (SPORT) BH IS BETER DAN GEEN BH!

Zonder bh krijgen je borsten heel veel te verduren. Ondersteuning is dus echt wel belangrijk om beschadiging te voorkomen. Vooral bij het ouder worden zullen de gevolgen duidelijker worden indien je je boezem nu niet de ondersteuning geeft die ze verdient.
Van weinig naar veel ondersteuning = stating the obvious:
Geen bh < Gewone bh < Sport bh

MEER INTENS = MEER ONDERSTEUNING

Hoe meer impact er is tijdens je sport, hoe meer ondersteuning je bh zal moeten geven. Kijk hierbij zeker naar de informatie die de verschillende sportmerken zelf geven. Probeer in het begin van je zoektocht heel veel te passen. Eens je jouw ding gevonden hebt, kan je altijd online nieuwe bh’s bestellen. Door te passen kan je ook testen: springen, draaien, ter plaatse joggen… Je kan het zo gek niet bedenken, maar doe dit ook echt! Zo voel en zie je in de spiegel wat er gebeurd en of de bh zijn werk doet. Let op, er zal altijd beweging zijn van je borsten. De bedoeling is dat deze wordt beperkt, en dat je er geen pijn door hebt.

COMPRESSION OF ENCAPSULATION?

Bij lage ‘snelheden’ zal een encapsulation bh voor minder verplaatsing zorgen dan een compression bh. Dit verschil is minimaal. Bij hogere snelheden, hogere intensiteit of impact, is er echter minder verschil tussen de twee. Veel van je keuze zal afhangen van je bh-maat en de grootte van je boezem. Vergeet niet dat dit ook heel sport specifiek is.

Dames met kleine borsten zullen meer hebben aan een bh die ondersteuning geeft door je borsten tegen je lichaam te duwen (compression). Het kan zelfs zijn dat je geen encapsulation bh vindt in jouw maat.

Het tegengestelde is waar voor vrouwen met een grote cup. Een bh die elke borst apart ondersteunt (encapsulation) kan voor meer comfort zorgen. Een sport bh vinden voor grote borsten is niet evident en compression bh’s geven dan vaak niet voldoende ondersteuning.

CONCLUSIE

Je hebt nog niet het antwoord dat je wil horen hé? Er is dan ook heel veel op de markt. Zelf heb ik een hele lange zoektocht achter de rug op vlak van sport bh’s en ik wissel nog steeds af tussen de verschillende soorten en opties. Hier is mijn ervaring en advies:
(NIET gesponsord!)

Ik heb zowel encapsulation (Odlo, Nike) als compression bh’s (Nike, H&M, Adidas, Puma), maar gebruik vooral deze laatste. Hier hoort wel wat extra uitleg bij. Tijdens een loop-/sprinttraining heb ik voldoende aan een encapsulation bh. Toch heb ik soms het gevoel dat ze nog te veel beweging toelaten. De meeste compression bh’s geven niet genoeg steun voor mij, dus dat is geen optie. Voor een krachttraining of yoga sessie draag ik deze wel.

Ik ben echter de uitzondering hier. De meeste jonge dames en atleten zullen genoeg hebben aan een basic compression bh. De echte sportmerken zijn hierin dan ook gespecialiseerd. Een nadeel is dat bijvoorbeeld Nike, Adidas of Puma, duurder zijn dan de sportlijn van H&M. Zoeken, vergelijken en “afwegen” is dus de boodschap. Oh en niet vergeten te springen he!

WAT DRAAG IK DAN ZELF?

Ok, niet lachen he! In het begin, toen ik nog maar net nood had aan een stevige sport bh, was er nog niet zo een groot aanbod als nu. Mijn oplossing was, en is nog steeds, om twee compression bh’s over elkaar te dragen. Hier voel ik mij tot vandaag het beste bij. Wat houdt dit concreet in? Ik heb enkele compression bh’s die kleiner zijn of alleen heel weinig, maar net voldoende, steun geven. Deze kan ik dragen tijdens een low impact training. Ga ik lopen, dan doe ik er een tweede “grotere” compression bh over aan.

Voorbeeld:
Eerste bh = Nike Small of Nike medium-impact bra*
Tweede bh = Nike Medium

* = Ik heb een aantal sport bh’s van Nike die mijn redding zijn in dit systeem. (Zie foto.) Deze worden echter niet meer verkocht, maar zijn nog steeds mijn go to bh voor de first layer.

LI = ODLO, MIDDEN = NIKE MEDIUM-IMPACT BRA, LI = NIKE

Wat ik hiermee dus wil zeggen is: ZOEK het SYSTEEM/MERK en de MAAT WAAR JIJ JE GOED BIJ VOELT en laat je creativiteit de vrije loop. Ook op vlak van outfits en het matchen van je sport bh en topjes.

Vergeet me niet te taggen in je favoriete sportoutfit/sport bh!
YOU. GOT. THIS.
– Inge –

Welke sportbh is voor jou het best?

Huawei WATCH FIT REVIEW

De nieuwste activity tracker op de markt waar ik nog geen ervaring mee had, is de Huawei WATCH FIT. Getest en goedgekeurd, maar daar weet jij eigenlijk nog niets mee. Veel hangt af van je levensstijl en de manier waarop je je smartwatch wil gebruiken. In deze review bespreken we de pro's en con's.

12 november 2020

Lees meer

Hoe herstel je het best na een training?

Hoe herstel je het best na een training? Spierherstel en recovery verbeteren en versnellen met behulp van een foam roller, compressieboots, massagegun, een sportmassage of elektrostimulatie? Wat werk het best?

16 maart 2020

Lees meer

Wat is 'body positivity'?

Een term die ondertussen al voor veel tumult heeft gezorgd en blijft zorgen is ‘body positivity’. Wat is het, waarom is er zoveel rond te doen en wat is mijn mening?

21 september 2019

Lees meer

Motivatie om te sporten en hoe blijf je gemotiveerd?

Vind je de motivatie niet om te beginnen sporten? Ben je begonnen met sporten, maar zit je op het randje van stoppen? Hier leggen we uit hoe je ervoor kan zorgen dat je gemotiveerd bent en blijft om te sporten. Tags: Motivatie om te sporten, motivatie om af te vallen, hoe blijf je gemotiveerd.

5 augustus 2019

Lees meer

FITFAQS op bezoek bij MNM tijdens Marathonradio 2019

Examensstress? NO WORRIES! Neem actieve pauzes, beweeg regelmatig en alles komt goed! Waarom? Dat lees je hier!

22 juli 2020

Lees meer

Hoe verminder je examenstress?

De blok en examenperiode is en maand en half van enorm veel stress, lange dagen studeren met weinig slaap en beweging. Hoe kan je die stress verminderen en je resultaten verbeteren? Klik door op het artikel voor tips en motivatie om meer te bewegen tussen het studeren door.

18 juli 2019

Lees meer

Welke activity tracker of sporthorloge moet ik kopen?

Het gamma aan sporthorloges en activity trackers wordt de laatste jaren alleen maar groter. Dit maakt het voor jou niet makkelijker om te weten wat je nu juist moet kopen. Zeker wanneer je voor een goeie prijs toch een tracker of horloge wil die correct en veel meet. Lees snel verder en ontdek jouw ideale sporthorloge!

1 januari 2019

Lees meer

Hartslag meten via polsmeting of via een borstband

Om na te gaan hoe dicht de polsmetingen komen bij de borstband, heb ik een test gedaan met mijn Polar M600. Ik ben zowel nagegaan wat de verschillen zijn tijdens intervaltrainingen als tijdens duurlopen aan een constant tempo.

24 december 2018

Lees meer

Hoe bepaal jij je trainingszones?

Hartslagmeting tijdens het sporten en trainingszones bepalen: Je hartslag is nuttig om te kennen tijdens het bewegen en sporten. Je hartslag is een maat voor hoe intens je inspanning is. Via je hartslag kan je ook trainingszones bepalen om nauwkeuriger bepaalde doelen te bereiken.

15 december 2018

Lees meer

Vetten verbranden met cardio

Krachttraining zorgt ervoor dat je lichaam in de nabije toekomst meer vetten zal kunnen verbranden. Cardio training daarentegen, zorgt ervoor dat je onmiddellijk, tijdens je activiteit, een ‘hoge’ hoeveelheid aan vetten kan verbranden. Dit is het geval wanneer je aan de juiste intensiteit je training doet.

10 december 2018

Lees meer

Fitbit flex 2 Review

Is je doel om x aantal passen per dag te zetten of een bepaalde hoeveelheid aan calorieën te verbranden? Activity trackers zijn een must om dit objectiever bij te houden. In deze review gaan we na in hoeverre de Fitbit Flex 2 zijn naam als "beste basic fitness tracker" waarmaakt.

10 december 2018

Lees meer

Hoe starten met fitness?

Je wil naar de fitness gaan, maar eigenlijk heb je geen flauw idee wat je daar moet doen. Wel al gewoon aan de fitness, maar gebruik je enkel de vaste toestellen? Dan is het hoog tijd om met losse gewichten te leren werken!

5 november 2018

Lees meer

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training is allesbehalve eenvoudig. Er zijn een aantal trainingsprincipes die je zeker zou moeten kennen wanneer je zelf schema's gaat opstellen. Wil jij beter/sneller/sterker/fitter worden? Dan kan je het volume en de intensiteit van je training verhogen.

29 oktober 2018

Lees meer

10 Beste sportgadgets voor 2019

We kennen allemaal wel iemand die verzot is op sporten. Misschien ben jij zelf wel die persoon in je vriendengroep of zoek je een cadeautje voor of die fitnessgoeroe of loopaddict? Hier zijn de 10 sportieve gadgets die jouw motivatie om te sporten naar een nieuw niveau zullen tillen!

20 oktober 2018

Lees meer

Voordelen van yoga?

Wat zijn de voordelen van yoga? Yoga helpt angsten/ongerustheden/bezorgdheden te verminderen en de bloeddruk te verlagen bij mensen met hypertensie (te hoge bloeddruk). yoga verbetert spierkracht/-controle, je bewegingsbereik (mobiliteit en flexibiliteit) en je slaapkwaliteit. Beginners yoga-workout, check!

11 oktober 2018

Lees meer

Vet verliezen en spier winnen

Ben je goed bezig met het bijhouden van je calorieën? Wil je de veranderingen die er in je lichaam plaatsvinden bij een energietekort beperken en wil jij je metabolisme versnellen? Hier zijn onze praktische tips om goed om te gaan met afvallen en diëten.

4 oktober 2018

Lees meer

Polar M600 Review

Sporthorloges zijn onmisbaar als je graag of veel sport en ze zorgen ervoor dat je veel diepgaander met je activiteit kan bezig zijn. Na een korte periode van online research heb ik uiteindelijk de Polar M600 gekocht. Dit is Polars’ beste sporthorloge tot op dit moment, de Polar M600. Hier is Koen zijn review.

30 september 2018

Lees meer

Fitbit Versa Review

FITBIT Versa Review: Ben jij op zoek naar een geschikte fitness of activity tracker? Twijfel je over je keuze en heb je nood aan een to the point review over de Fitbit Versa? Dan heb ik hier voor jou de ultieme recensie over de nieuwste Fitbit op de markt. Mijn bevindingen en de PRO’s en CON’s op een rijtje gezet.

29 september 2018

Lees meer

Is snel afvallen goed voor je? GEZOND VERMAGEREN, METABOLISME VERHOGEN

Probeer jij af te vallen of een paar kilo’s strakker te staan maar heb je het gevoel dat je van de ene frustrerende periode in de andere rolt? Je metabolisme is iets dynamisch en je lichaam past zich steeds aan. Hoe het dit doet en waarom dit belangrijk is om te weten, vertel ik je hier!

19 september 2018

Lees meer

Hoe krijg je een summerbody?

Hoe krijg je een summer body? De lente is van start gegaan. Het weer begint beter te worden en de zomer is in aantocht. Dit wil zeggen: mooi weer, vakanties aan het strand en natuurlijk ook summer bodies.

11 mei 2018

Lees meer

Het belang van eiwitten

Als we gezond willen zijn, dan spreekt het voor zich dat we ook onze voeding eens grondig bekijken. Koen heeft de befaamde koolhydraten al eens kort besproken. Vandaag is het aan mij om het belang van eiwitten aan je uit te leggen.

30 april 2018

Lees meer

Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS

Je gewicht wordt bepaald door twee factoren: Je energie-inname en je energieverbruik. Alle tips om af te vallen lees je hier!

23 april 2018

Lees meer

Wekelijks sporten: Hoe hou je het vol?

We beginnen altijd met goede moed en de beste bedoelingen maar wat doe je als je eens een week echt niets kan doen van sport? Hoe kan je “actief zijn” terug in jouw wekelijkse routine krijgen en wat zijn de valkuilen? Hier zijn 4 stappen om de draad terug op te pikken.

22 april 2018

Lees meer

Muscle ups in 5 weken

Muscle ups in 5 weken. Hoe doe je een muscle up? Sommige dingen in het leven lukken vrijwel onmiddellijk, terwijl andere zaken veel meer tijd en inzet vragen. Zo zit het ook met het leren van bepaalde oefeningen, de ene oefening lukt al sneller en gemakkelijker dan de andere. Wil je graag muscle ups kunnen?

12 mei 2018

Lees meer

Hoe ziet een krachttraining er uit?

Zijn er bepaalde oefeningen die zeker in jouw krachttraining moeten zitten? Hoeveel keer per week zou je best aan krachttraining doen? Allemaal vragen die ik hier ga beantwoorden.

24 april 2018

Lees meer

Hoe overleef je de fitness? #TESTOSTERZONE

Elke keer wanneer ik een onbekende fitness binnenkom, voel ik mij omvergeblazen. Toestellen die je niet kent, gewichten die je niet vindt en dan is er nog die ene hoek waar alle patsers staan te trainen a.k.a. de TESTOSTERZONE. Wat als je je draai niet kan vinden ondanks dat je weet hoe het er in je gym aan toe gaat?

22 april 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x