1 januari 2019

Welke activity tracker of sporthorloge moet ik kopen?

Welke activity tracker of sporthorloge moet ik kopen?

Het ultieme continuüm voor sporthorloges die gaan van het meten van je fysieke activiteit tot het meten van je (top)sportactiviteit.

Starten met een activity tracker?

Het gamma aan sporthorloges en fitness- of activity trackers wordt de laatste jaren alleen maar groter. Dit maakt het voor jou niet makkelijker om te weten wat je nu juist moet kopen. Zeker wanneer je voor een goeie prijs toch een tracker of horloge wil die correct en veel meet. Lees snel verder want we gaan ervoor zorgen dat je straks perfect weet wat je wil en bij welk merk je dit kan vinden!

Het ene sporthorloge is het andere niet, zelfs binnen eenzelfde merk is het moeilijk om jouw ding te vinden. Polar, Fitbit en Garmin... Het begin van een hele lijst. Hoe begin je dan aan je zoektocht naar het perfecte sporthorloge?

Weet wat je wil (meten)!

Het is heel belangrijk dat je weet waar je nood aan hebt. Op basis hiervan weet je waar te zoeken. De eerste belangrijke vraag die je jezelf moet stellen is: “Wat wil ik allemaal weten en dus meten?”. Basisinformatie die sporthorloges bijhouden zijn: je hartslag, stappen en activiteitenniveau, de afstand, snelheid en intensiteit van je trainingen en soms ook je slaapkwaliteit en -kwantiteit. Je trainingen zelf kunnen met of zonder ingebouwde gps-functie worden bijgehouden. Met GPS zijn de metingen het meest nauwkeurig.

Spectrum van sporthorloges

Je kunt de trackers en horloges uiteenzetten op een continuüm op basis van wat ze meten. Aan de ene kant staan de fitness trackers en horloges die alle basisinformatie meten, zoals het aantal stappen per dag, de uren slaap en jouw calorieverbruik. Zo goed als alles dus om een actieve levensstijl bij te houden. Aan de andere kant van dit spectrum staan sporthorloges die een specifieke sport of sport gerelateerde zaken bijhouden. Meestal worden de eerder vernoemde 'basics' ook bijgehouden.

Fitbit Flex 2

Zoals ik daarnet al zei heeft elk bedrijf dat trackers of sporthorloges maakt zijn specialiteit. Fitbit horloges zijn doorgaans meer gespecialiseerd in het bijhouden van je dagelijkse activiteit en zullen zich vooral aan de linkerkant van het continuüm situeren. Zo is de Fitbit Flex 2 het standaard voorbeeld van een basic activity tracker. Deze activity tracker meet je stappen, slaap en activiteit doorheen de dag en that’s it. Daarom dat de Flex 2 helemaal links staat op het continuüm (zie boven).

Fitbit Charge 3

De Fitbit Charge 3 daarentegen kan al een stuk meer. Zo kan je hem al veel beter tijdens je workouts gebruiken omdat hij ook je hartslag bijhoudt. Weet dat dit via de pols is en dus iets minder nauwkeurig word gemeten dan met een borstband. (Lees hier meer over het verschil tussen polsslag metingen en hartslag m.b.v. een borstband.) Omdat de charge al heel goed bruikbaar is tijdens het sporten, bevindt hij zich tussen de trackers voor een actieve levensstijl en de specifieke sporthorloges.

Fitbit Versa en Fitbit Ionic

Ga je naar de sporthorloges van Fitbit kijken, dan is de Fitbit Versa perfect om je sportsessies bij te houden en daarnaast ook de activiteit die je doorheen de dag doet nauwkeurig te meten. De Versa kunnen we dus perfect onder de sporthorloges plaatsen op ons continuüm. Wat Fitbit betreft, is er nog één horloge dat nog net iets meer te bieden heeft voor de sportieveling die zijn trainingen heel nauwkeurig wil bijhouden. Dit zonder afbreuk te doen aan alle statistieken die Fitbit aanbiedt. We hebben het hier over de Ionic. Deze bewijst zijn meerwaarde over de Fitbit Versa dankzij zijn ingebouwde gps. De Ionic zal zich iets meer in die overgang bevinden tussen sport- en topsporthorloges. Weet dat er merken zijn die veel meer thuis zijn in dit deel van het continuüm. Eén van die merken is Polar.

Polar activity trackers

Polar horloges zijn zowat de gouden standaard van een sporthorloge. Ze zijn namelijk uitstekend in de hartslagdetectie. Deze trackers en horloges zullen zich vooral tussen de sport- en topsporthorloges bevinden op ons spectrum. Wat de fitness trackers van Polar betreft, kunnen we er hier twee bespreken: de Polar Loop en de Polar A370. De Polar Loop is zowat Polar hun versie van de Fitbit Flex 2. Hij meet dus enkel je stappen, activiteitenniveau en slaap. Hij toont ook het uur i.t.t. de Fitbit Flex 2. De Polar A370 is eigelijk een basis sporthorloge 'samengeperst' in een fitness tracker. Het meet je slaap, stappen en activiteitenniveau, maar het belangrijkste is dat het je hartslag zowel via de pols als met een borstband kan meten. Hierdoor is er dus de mogelijkheid om veel nauwkeuriger met je hartslag te werken!

Zeker wanneer je intensief aan het sporten bent, heb je in mijn ogen net iets meer aan deze tracker dan aan een Fitbit Charge 3. Waarom? Kijk snel even de video hieronder! 


Polar sporthorloges

Dan kunnen we doorgaan naar de sporthorloges van Polar. Hoewel ze er een heleboel hebben, zijn er drie sporthorloges die er bovenuit springen. De M200, een standaard basic sporthorloge met hartslagmeting aan de pols of borst, 24/7 slaap monitoring en activiteitenherkenning en een heel aantal sportprofielen waarmee je jouw trainingen kan gaan bijhouden. Omdat het een basic sporthorloge is, plaatsen we hem naast de Fitbit Versa op het continuüm.

De tweede Polar is de M430. Hij kan alles wat de M200 ook kan, maar dankzij de ingebouwde gps zal hij jouw snelheid en afstand een stuk nauwkeuriger registreren. Door die gps is hij te plaatsen tussen sport- en topsporthorloges op ons continuüm.

Het laatste Polar sporthorloge is echt gemaakt voor topsporters die duurtrainingen afwerken zoals afstandslopers en triatleten. De Vantage V lijkt qua specificaties heel erg op de M430. Hij heeft 24/7 activiteiten- en slaapherkenning, hij heeft een ingebouwde gps en meet je hartslag via de pols en borstband. De meerwaarde zit hem in de analyse en weergave van alle metingen. Deze is veel uitgebreider dan alle andere Polar toestellen. omdat dit horloge zelfs aan de eisen van topsporters voldoet, plaatsen we hem logischerwijze ook onder de topsporthorloges op het continuüm.

Andere sporthorloges met ingebouwde gps

Dan was Fitbit en Polar, dus zijn we gekomen bij de trackers en horloges die meer gespecialiseerd zijn in hun gps technologie, TomTom en Garmin.

TomTom activity tracker en sporthorloge

Wat TomTom betreft, is er een tracker en een sporthorloge dat ik zeker met jou moet bespreken. De TomTom Touch is een activity tracker en heeft dezelfde eigenschappen als de Polar Loop en Fitbit Flex 2. Met andere woorden, het is een standaard activity tracker die de basics meet. Waarom zou je dan deze verkiezen over de Fitbit of Polar? Eigenlijk komt het er op neer dat je best deze kiest die je het mooiste vindt. De zaken die ze meten zijn hetzelfde, alleen de uurwerk (lees: hoe en of ze het uur aan je tonen) is verschillend. 

Wat het sporthorloge betreft is de TomTom Adventurer vergelijkbaar met de Polar M430. Het grote verschil tussen beide is dat de Adventurer beter bestand is tegen water en enkel de hartslag meet via de pols.

Garmin activity tracker en sporthorloge

Het tweede merk dat gespecialiseerd is in gsp, is Garmin. Garmin zit al iets langer dan TomTom in de  tracker- en sportswatch wereld waardoor hun gamma ook een pak groter is. Geen paniek, ik ga ze niet allemaal bespreken want dan zou ik nog lang bezig zijn. Ik ga enkel de meest relevante activity tracker en de twee meest relevante sporthorloges bespreken.

De Garmin Vivofit 4 is vergelijkbaar met de Polar A370. Hij meet ook je stappen, slaap en hartslag, zowel via de pols als via een borstband. Deze kunnen we op het continuüm naast de Polar A370 zetten.

 Zoals ik al zei heeft Garmin een vrij groot gamma aan sporthorloges. De twee die volgens mij voor de meesten onder ons de 'go to' sporthorloges zullen zijn, zijn de Vivoactive 3 en de Forerunner. Dit zijn beiden sporthorloges met 24/7 activiteiten- en slaap tracking en hartslag monitoring kan opnieuw via de pols of met een borstband. Het grootte verschil tussen deze twee sporthorloges is de waterbestendigheid. De Vivoactive is waterbestendig tot een veel dieper niveau dan de Forerunner en heeft ook zwemprofielen in zijn geheugen die de Forerunner niet heeft. Omdat deze twee horloges zich specifieker richten op intensieve sporters en topsporters, zullen ze zich dus ook hiertussen bevinden op het continuüm.

Nog meer activity trackers?

Er zijn altijd  buitenbeentjes die het enorm goed doen en een soort overlap zijn tussen een smartwatch, sporthorloge en een fitness tracker. Dacht je dat we de Apple iWatch gingen vergeten? Nee hoor!

De iWatch is het meest bekendste voorbeeld van dit soort horloges, maar er zijn nog genoeg anderen die er op lijken. Deze horloges zou ik op het continuüm tussen de sporthorloges en trackers voor een actieve levensstijl plaatsen. Dit omdat ze meestal wel relatief goed zijn in het tracken van je  stappen, activiteit en slaap, maar meestel niet opkunnen tegen de meer gespecialiseerde sporthorloges zoals de Polar M430 of de Garmin Forerunner.

Jouw Sporthorloge of activity tracker

Nu we dit allemaal mooi op een rijtje hebben gezet en jij ondertussen ook weet wat je graag wil meten met je nieuwe gadget, kan je gewoon gaan kijken welke trackers en horloges hiermee overeenkomen. Is er een merk waar je een voorkeur voor hebt, dan kies je logischer wijze best een tracker of horloge van dat merk.

Hieronder vind je nog een korte samenvatting van alle besproken sporthorloges, fitness trackers en activity trackers, alsook de link zodat jij jouw opties nog verder kan inspecteren!

Succes! Tag @FITFAQSbelgium in jouw foto met je watch en laat daar ook zeker weten wat jouw ervaring is!

Koen

NOG 1 LAATSTE TIP! Check voor jouw aankoop ook even of je smartphone werkt voor de applicatie of Bluetooth functie van dat merk. Zo voorkom je stomme situaties!

 Fitbit: (active lifestyle, stappenteller, slaap)

Trackers:
Flex 2 (stappen, slaap, waterbestendig) klik hier
Charge 3 (stappen, slaap, polssensor HR, waterbestendig) Klik hier

Sporthorloge:
Versa (stappen, slaap, polssensor HR, waterbestendig) Klik hier
Ionic (stappen, slaap, polssensor HR, gps, waterdicht,) Klik hier

Garmin: (sport, gps, eigen HR band, meestal ook compatibel met Polar borstband)

Trackers:
Vivofit 4 (stappen, slaap, waterbestendig, HR band) Klik hier

Sporthorloge:
Vivo active 3 (stappen, slaap, Waterbestendig, HR band/pols, gps) Klik hier
Forerunner (stappen, slaap ,HR band/pols GPS) Klik hier

Polar: (sport/triathlon, HR borstband is optimaal)

Trackers:
Loop (stappen, slaap) Klik hier
A370 (stappen, slaap, water HR band/pols) Klik hier

Sporthorloge:
M200 (stappen,Slaap, water HR band/pols) Klik hier
M430 (stappen, slaap, water, Hr band/pols, GPS) Klik hier
Vantage M (stappen, slaap, water, HR band/pols, GPS) Klik hier

TomTom: (gps)

Trackers:
Touch (stappen, slaap, HR pols) Klik hier

Sporthorloge:
Adventurer (stappen, slaap, HR pols) Klik hier

Nokia steel: (mooi)

Sporthorloge:
HR steel (slaap, stappen) Klik hier

Apple iWatch: 

(Slaap, stappen, gps, HR pols) Klik hier

Keyword/ tags 
  • Welke activity tracker kopen?
  • Beste sporthorloge met hartslagmeter
  • Sporthorloge dames
  • Garmin activity tracker
  • Activity tracker vergelijken
  • Activity tracker waterdicht
  • Fitbit
  • Garmin
  • Polar
  • TomTom

Bovenstaande links bevatten affiliate marketing.


Welke activity tracker of sporthorloge moet ik kopen?

Huawei WATCH FIT REVIEW

De nieuwste activity tracker op de markt waar ik nog geen ervaring mee had, is de Huawei WATCH FIT. Getest en goedgekeurd, maar daar weet jij eigenlijk nog niets mee. Veel hangt af van je levensstijl en de manier waarop je je smartwatch wil gebruiken. In deze review bespreken we de pro's en con's.

12 november 2020

Lees meer

Hoe herstel je het best na een training?

Hoe herstel je het best na een training? Spierherstel en recovery verbeteren en versnellen met behulp van een foam roller, compressieboots, massagegun, een sportmassage of elektrostimulatie? Wat werk het best?

16 maart 2020

Lees meer

Wat is 'body positivity'?

Een term die ondertussen al voor veel tumult heeft gezorgd en blijft zorgen is ‘body positivity’. Wat is het, waarom is er zoveel rond te doen en wat is mijn mening?

21 september 2019

Lees meer

Motivatie om te sporten en hoe blijf je gemotiveerd?

Vind je de motivatie niet om te beginnen sporten? Ben je begonnen met sporten, maar zit je op het randje van stoppen? Hier leggen we uit hoe je ervoor kan zorgen dat je gemotiveerd bent en blijft om te sporten. Tags: Motivatie om te sporten, motivatie om af te vallen, hoe blijf je gemotiveerd.

5 augustus 2019

Lees meer

FITFAQS op bezoek bij MNM tijdens Marathonradio 2019

Examensstress? NO WORRIES! Neem actieve pauzes, beweeg regelmatig en alles komt goed! Waarom? Dat lees je hier!

22 juli 2020

Lees meer

Hoe verminder je examenstress?

De blok en examenperiode is en maand en half van enorm veel stress, lange dagen studeren met weinig slaap en beweging. Hoe kan je die stress verminderen en je resultaten verbeteren? Klik door op het artikel voor tips en motivatie om meer te bewegen tussen het studeren door.

18 juli 2019

Lees meer

Hartslag meten via polsmeting of via een borstband

Om na te gaan hoe dicht de polsmetingen komen bij de borstband, heb ik een test gedaan met mijn Polar M600. Ik ben zowel nagegaan wat de verschillen zijn tijdens intervaltrainingen als tijdens duurlopen aan een constant tempo.

24 december 2018

Lees meer

Hoe bepaal jij je trainingszones?

Hartslagmeting tijdens het sporten en trainingszones bepalen: Je hartslag is nuttig om te kennen tijdens het bewegen en sporten. Je hartslag is een maat voor hoe intens je inspanning is. Via je hartslag kan je ook trainingszones bepalen om nauwkeuriger bepaalde doelen te bereiken.

15 december 2018

Lees meer

Vetten verbranden met cardio

Krachttraining zorgt ervoor dat je lichaam in de nabije toekomst meer vetten zal kunnen verbranden. Cardio training daarentegen, zorgt ervoor dat je onmiddellijk, tijdens je activiteit, een ‘hoge’ hoeveelheid aan vetten kan verbranden. Dit is het geval wanneer je aan de juiste intensiteit je training doet.

10 december 2018

Lees meer

Fitbit flex 2 Review

Is je doel om x aantal passen per dag te zetten of een bepaalde hoeveelheid aan calorieën te verbranden? Activity trackers zijn een must om dit objectiever bij te houden. In deze review gaan we na in hoeverre de Fitbit Flex 2 zijn naam als "beste basic fitness tracker" waarmaakt.

10 december 2018

Lees meer

Hoe starten met fitness?

Je wil naar de fitness gaan, maar eigenlijk heb je geen flauw idee wat je daar moet doen. Wel al gewoon aan de fitness, maar gebruik je enkel de vaste toestellen? Dan is het hoog tijd om met losse gewichten te leren werken!

5 november 2018

Lees meer

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training is allesbehalve eenvoudig. Er zijn een aantal trainingsprincipes die je zeker zou moeten kennen wanneer je zelf schema's gaat opstellen. Wil jij beter/sneller/sterker/fitter worden? Dan kan je het volume en de intensiteit van je training verhogen.

29 oktober 2018

Lees meer

10 Beste sportgadgets voor 2019

We kennen allemaal wel iemand die verzot is op sporten. Misschien ben jij zelf wel die persoon in je vriendengroep of zoek je een cadeautje voor of die fitnessgoeroe of loopaddict? Hier zijn de 10 sportieve gadgets die jouw motivatie om te sporten naar een nieuw niveau zullen tillen!

20 oktober 2018

Lees meer

Voordelen van yoga?

Wat zijn de voordelen van yoga? Yoga helpt angsten/ongerustheden/bezorgdheden te verminderen en de bloeddruk te verlagen bij mensen met hypertensie (te hoge bloeddruk). yoga verbetert spierkracht/-controle, je bewegingsbereik (mobiliteit en flexibiliteit) en je slaapkwaliteit. Beginners yoga-workout, check!

11 oktober 2018

Lees meer

Vet verliezen en spier winnen

Ben je goed bezig met het bijhouden van je calorieën? Wil je de veranderingen die er in je lichaam plaatsvinden bij een energietekort beperken en wil jij je metabolisme versnellen? Hier zijn onze praktische tips om goed om te gaan met afvallen en diëten.

4 oktober 2018

Lees meer

Polar M600 Review

Sporthorloges zijn onmisbaar als je graag of veel sport en ze zorgen ervoor dat je veel diepgaander met je activiteit kan bezig zijn. Na een korte periode van online research heb ik uiteindelijk de Polar M600 gekocht. Dit is Polars’ beste sporthorloge tot op dit moment, de Polar M600. Hier is Koen zijn review.

30 september 2018

Lees meer

Fitbit Versa Review

FITBIT Versa Review: Ben jij op zoek naar een geschikte fitness of activity tracker? Twijfel je over je keuze en heb je nood aan een to the point review over de Fitbit Versa? Dan heb ik hier voor jou de ultieme recensie over de nieuwste Fitbit op de markt. Mijn bevindingen en de PRO’s en CON’s op een rijtje gezet.

29 september 2018

Lees meer

Is snel afvallen goed voor je? GEZOND VERMAGEREN, METABOLISME VERHOGEN

Probeer jij af te vallen of een paar kilo’s strakker te staan maar heb je het gevoel dat je van de ene frustrerende periode in de andere rolt? Je metabolisme is iets dynamisch en je lichaam past zich steeds aan. Hoe het dit doet en waarom dit belangrijk is om te weten, vertel ik je hier!

19 september 2018

Lees meer

Hoe krijg je een summerbody?

Hoe krijg je een summer body? De lente is van start gegaan. Het weer begint beter te worden en de zomer is in aantocht. Dit wil zeggen: mooi weer, vakanties aan het strand en natuurlijk ook summer bodies.

11 mei 2018

Lees meer

Welke sportbh is voor jou het best?

Ze moeten mooi zijn. Ze moeten goed zitten. Liefst van al doen ze ook nog eens hun werk, namelijk goede ondersteuning geven van je borsten tijdens het sporten. Oh en niet te duur alsjeblieft, want het is “maar” een sport bh en geen gewone lingerie. Inge legt je uit waar je op moet letten wanneer je een sport bh koopt!

10 mei 2018

Lees meer

Het belang van eiwitten

Als we gezond willen zijn, dan spreekt het voor zich dat we ook onze voeding eens grondig bekijken. Koen heeft de befaamde koolhydraten al eens kort besproken. Vandaag is het aan mij om het belang van eiwitten aan je uit te leggen.

30 april 2018

Lees meer

Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS

Je gewicht wordt bepaald door twee factoren: Je energie-inname en je energieverbruik. Alle tips om af te vallen lees je hier!

23 april 2018

Lees meer

Wekelijks sporten: Hoe hou je het vol?

We beginnen altijd met goede moed en de beste bedoelingen maar wat doe je als je eens een week echt niets kan doen van sport? Hoe kan je “actief zijn” terug in jouw wekelijkse routine krijgen en wat zijn de valkuilen? Hier zijn 4 stappen om de draad terug op te pikken.

22 april 2018

Lees meer

Muscle ups in 5 weken

Muscle ups in 5 weken. Hoe doe je een muscle up? Sommige dingen in het leven lukken vrijwel onmiddellijk, terwijl andere zaken veel meer tijd en inzet vragen. Zo zit het ook met het leren van bepaalde oefeningen, de ene oefening lukt al sneller en gemakkelijker dan de andere. Wil je graag muscle ups kunnen?

12 mei 2018

Lees meer

Hoe ziet een krachttraining er uit?

Zijn er bepaalde oefeningen die zeker in jouw krachttraining moeten zitten? Hoeveel keer per week zou je best aan krachttraining doen? Allemaal vragen die ik hier ga beantwoorden.

24 april 2018

Lees meer

Hoe overleef je de fitness? #TESTOSTERZONE

Elke keer wanneer ik een onbekende fitness binnenkom, voel ik mij omvergeblazen. Toestellen die je niet kent, gewichten die je niet vindt en dan is er nog die ene hoek waar alle patsers staan te trainen a.k.a. de TESTOSTERZONE. Wat als je je draai niet kan vinden ondanks dat je weet hoe het er in je gym aan toe gaat?

22 april 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x