22 april 2018

Wekelijks sporten: Hoe hou je het vol?

We beginnen altijd met goede moed en de beste bedoelingen maar wat doe je als je eens een week echt niets kan doen van sport? Hoe kan je “actief zijn” terug in jouw wekelijkse routine krijgen en wat zijn de valkuilen? Hier zijn 4 stappen om de draad terug op te pikken.

1. STEL DOELEN

Weet waar je naartoe wil werken. Kies voor doelen die meetbaar zijn en plak er een bepaalde streefdatum (tijd) op. Maak ze zo specifiek mogelijk, maar hou ze realistisch. Daag jezelf uit maar weet dat je conditie of kracht opbouwen tijd vraagt. Bovenal, zorg dat je plezier beleeft tijdens het streven naar je doelen.

Wil jij bijvoorbeeld 10 km kunnen lopen? Schrijf je dan zeker in voor een bepaalde stratenloop en zet de datum in je agenda. Wil je hem gewoon uitlopen of loop je voor een bepaalde tijd? Ook dat is belangrijk om voor jezelf uit te maken. Plan je opbouw zowel op vlak van trainingen als op vlak van eventuele andere wedstrijden. Je kan een obstacle run van 5 km doen om jezelf uit te dagen. Zo blijf je gemotiveerd en kan je een lange voorbereiding overbruggen met kleinere, tussentijdse doelen.

Wil je afvallen of een fitter lichaam, probeer dan hetzelfde te doen. Bepaal de stappen die je zal moeten ondernemen om je doel te bereiken maar weet dat een cijfer op de weegschaal eigenlijk niet het beste streefdoel is. Je zal meer wegen wanneer je meer spier hebt, maar spier zorgt er ook voor dat je lichaam er fit, gezond en slank uitziet. Wat te doen dan? Wel, stel doelstellingen op vlak van kracht, conditie en voeding (dagelijks meer groenten eten of meer water drinken) en je zal zien dat je lichaam ook zal veranderen.

Oh, heb je je doel bereikt? Stel dan zeker nieuwe doelen op en maak ze zo uitdagend mogelijk!

2. PLAN JE WEEK

Maak wekelijks tijd vrij om je agenda erbij te nemen en te bekijken wanneer je tijd hebt of tijd kan vrijmaken om actief te zijn. Al is het maar een halfuurtje, het is nuttig en het is goed voor je gezondheid. Belangrijk is dat je op voorhand weet hoe vaak je wil gaan sporten en dit is afhankelijk van je doelen (zie 1). Wil je gewoon een gezondere levensstijl, dan is 5 keer per week een half uur aan een matige intensiteit sporten voldoende. Doe je meer, dan heb je ook een beter en groter effect.

3. SLAAP MEER

Alles begint met voldoende slaap. Je maakt doordachte en gezonde keuzes wanneer je uitgeslapen bent, je je goed voelt en gemotiveerd bent. We kennen allemaal wel het gevoel van een korte nacht en een zware werkdag waarna we nog langs de winkel moeten en onze workout nog moeten afwerken. Op zo een moment kiest je lichaam, dat moe is, voor de gemakkelijkste oplossing. Dat betekent kant-en-klare maaltijden of misschien wel gewoon een koffiekoek, veel zoetigheid, iets wat niet veel tijd en moeite kost en weinig gevarieerde voeding. Oh en die workout… daar komt al helemaal niets meer van in huis.

Hoe los je dit op?
Je kan twee dingen doen.

Oplossing 1 is om als eerste activiteit van de dag te gaan sporten. Dit is niet voor iedereen weggelegd door werk of door het feit dat niet iedereen een ochtendmens is. Je kan jezelf dit wel eigen maken. Vroeg opstaan is trainbaar! Door consequent vroeger op te staan en eerst actief te zijn, ben je er zeker van dat je steeds je vooropgestelde plan zal uitvoeren en je workout kan afvinken van je checklist.

Oplossing nummer 2 is om meer uren te slapen. Er wordt aangeraden om dagelijks toch minstens 7 à 8u slaap te hebben. Zo ben je uitgerust en ben je klaar om gezonde keuzes te maken, hard te werken en daarnaast ook nog eens een goede training te doen.

Je kan natuurlijk ook nummer 1 en 2 combineren met elkaar, maar zorg er vooral voor dat je mentaal en fysiek bent uitgerust.

4. LAAT JE BEGELEIDEN… OF TOCH MINSTENS 1 KEER

Natuurlijk kennen we ons eigen lichaam het best, maar als het op bewegen aankomt, vallen we nog vaak door de mand. Misschien ben je ook gewoon wat onzeker over de dingen die je zou willen doen en kom je daarom niet aan het sporten zelf. Dat is zeker en vast normaal. Zelf ben ik ook nog steeds geïntimideerd wanneer ik een nieuwe fitness of sportzaal binnen kom waar ik niemand ken en niets weet zijn.

Om dit patroon te doorbreken kan je eenmalig een les volgen of begeleiding vragen. Stel samen met een personal coach een individueel trainingsschema op, zodat jij weet wat je moet doen en verder aan de slag kan. Zorg ervoor dat je bij een professional terecht kan wanneer je ‘vast’ zit of niet weet hoe je verder moet opbouwen. Je kan ook heel veel informatie online vinden en als je kritisch blijft, is dit zeker ook een goede manier om meer te weten te komen over specifieke dingen.

Wanneer je weet wat je wil, kan je heel gericht hulp zoeken en vragen stellen aan de mensen die thuis zijn in een bepaalde sport of activiteit. Ga je graag naar de fitness, stel dan bijvoorbeeld de vraag om de techniek van een squat, deathlift… aan je uit te leggen. Zo wordt alles wat minder eng en ben je zeker dat wat je doet ook goed is.

CONCLUSIE

1) Stel doelen. Weet wat je wil.
2) Plan wekelijks jouw activiteiten/sport.
3) Slaap voldoende. Start je dag met een workout.
4) Laat je af en toe begeleiden.

Weet dat iedereen weleens een mindere periode heeft en dat een dag niet sporten of een workout missen menselijk is. Laat je er vooral niet door ontmoedigen en pik de draad snel terug op. Je bent je opbouw niet zo snel kwijt als je denkt hoor! Stay active.Keep working out.
YOU. GOT. THIS.

Inge

Wekelijks sporten: Hoe hou je het vol?

Huawei WATCH FIT REVIEW

De nieuwste activity tracker op de markt waar ik nog geen ervaring mee had, is de Huawei WATCH FIT. Getest en goedgekeurd, maar daar weet jij eigenlijk nog niets mee. Veel hangt af van je levensstijl en de manier waarop je je smartwatch wil gebruiken. In deze review bespreken we de pro's en con's.

12 november 2020

Lees meer

Hoe herstel je het best na een training?

Hoe herstel je het best na een training? Spierherstel en recovery verbeteren en versnellen met behulp van een foam roller, compressieboots, massagegun, een sportmassage of elektrostimulatie? Wat werk het best?

16 maart 2020

Lees meer

Wat is 'body positivity'?

Een term die ondertussen al voor veel tumult heeft gezorgd en blijft zorgen is ‘body positivity’. Wat is het, waarom is er zoveel rond te doen en wat is mijn mening?

21 september 2019

Lees meer

Motivatie om te sporten en hoe blijf je gemotiveerd?

Vind je de motivatie niet om te beginnen sporten? Ben je begonnen met sporten, maar zit je op het randje van stoppen? Hier leggen we uit hoe je ervoor kan zorgen dat je gemotiveerd bent en blijft om te sporten. Tags: Motivatie om te sporten, motivatie om af te vallen, hoe blijf je gemotiveerd.

5 augustus 2019

Lees meer

FITFAQS op bezoek bij MNM tijdens Marathonradio 2019

Examensstress? NO WORRIES! Neem actieve pauzes, beweeg regelmatig en alles komt goed! Waarom? Dat lees je hier!

22 juli 2020

Lees meer

Hoe verminder je examenstress?

De blok en examenperiode is en maand en half van enorm veel stress, lange dagen studeren met weinig slaap en beweging. Hoe kan je die stress verminderen en je resultaten verbeteren? Klik door op het artikel voor tips en motivatie om meer te bewegen tussen het studeren door.

18 juli 2019

Lees meer

Welke activity tracker of sporthorloge moet ik kopen?

Het gamma aan sporthorloges en activity trackers wordt de laatste jaren alleen maar groter. Dit maakt het voor jou niet makkelijker om te weten wat je nu juist moet kopen. Zeker wanneer je voor een goeie prijs toch een tracker of horloge wil die correct en veel meet. Lees snel verder en ontdek jouw ideale sporthorloge!

1 januari 2019

Lees meer

Hartslag meten via polsmeting of via een borstband

Om na te gaan hoe dicht de polsmetingen komen bij de borstband, heb ik een test gedaan met mijn Polar M600. Ik ben zowel nagegaan wat de verschillen zijn tijdens intervaltrainingen als tijdens duurlopen aan een constant tempo.

24 december 2018

Lees meer

Hoe bepaal jij je trainingszones?

Hartslagmeting tijdens het sporten en trainingszones bepalen: Je hartslag is nuttig om te kennen tijdens het bewegen en sporten. Je hartslag is een maat voor hoe intens je inspanning is. Via je hartslag kan je ook trainingszones bepalen om nauwkeuriger bepaalde doelen te bereiken.

15 december 2018

Lees meer

Vetten verbranden met cardio

Krachttraining zorgt ervoor dat je lichaam in de nabije toekomst meer vetten zal kunnen verbranden. Cardio training daarentegen, zorgt ervoor dat je onmiddellijk, tijdens je activiteit, een ‘hoge’ hoeveelheid aan vetten kan verbranden. Dit is het geval wanneer je aan de juiste intensiteit je training doet.

10 december 2018

Lees meer

Fitbit flex 2 Review

Is je doel om x aantal passen per dag te zetten of een bepaalde hoeveelheid aan calorieën te verbranden? Activity trackers zijn een must om dit objectiever bij te houden. In deze review gaan we na in hoeverre de Fitbit Flex 2 zijn naam als "beste basic fitness tracker" waarmaakt.

10 december 2018

Lees meer

Hoe starten met fitness?

Je wil naar de fitness gaan, maar eigenlijk heb je geen flauw idee wat je daar moet doen. Wel al gewoon aan de fitness, maar gebruik je enkel de vaste toestellen? Dan is het hoog tijd om met losse gewichten te leren werken!

5 november 2018

Lees meer

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training is allesbehalve eenvoudig. Er zijn een aantal trainingsprincipes die je zeker zou moeten kennen wanneer je zelf schema's gaat opstellen. Wil jij beter/sneller/sterker/fitter worden? Dan kan je het volume en de intensiteit van je training verhogen.

29 oktober 2018

Lees meer

10 Beste sportgadgets voor 2019

We kennen allemaal wel iemand die verzot is op sporten. Misschien ben jij zelf wel die persoon in je vriendengroep of zoek je een cadeautje voor of die fitnessgoeroe of loopaddict? Hier zijn de 10 sportieve gadgets die jouw motivatie om te sporten naar een nieuw niveau zullen tillen!

20 oktober 2018

Lees meer

Voordelen van yoga?

Wat zijn de voordelen van yoga? Yoga helpt angsten/ongerustheden/bezorgdheden te verminderen en de bloeddruk te verlagen bij mensen met hypertensie (te hoge bloeddruk). yoga verbetert spierkracht/-controle, je bewegingsbereik (mobiliteit en flexibiliteit) en je slaapkwaliteit. Beginners yoga-workout, check!

11 oktober 2018

Lees meer

Vet verliezen en spier winnen

Ben je goed bezig met het bijhouden van je calorieën? Wil je de veranderingen die er in je lichaam plaatsvinden bij een energietekort beperken en wil jij je metabolisme versnellen? Hier zijn onze praktische tips om goed om te gaan met afvallen en diëten.

4 oktober 2018

Lees meer

Polar M600 Review

Sporthorloges zijn onmisbaar als je graag of veel sport en ze zorgen ervoor dat je veel diepgaander met je activiteit kan bezig zijn. Na een korte periode van online research heb ik uiteindelijk de Polar M600 gekocht. Dit is Polars’ beste sporthorloge tot op dit moment, de Polar M600. Hier is Koen zijn review.

30 september 2018

Lees meer

Fitbit Versa Review

FITBIT Versa Review: Ben jij op zoek naar een geschikte fitness of activity tracker? Twijfel je over je keuze en heb je nood aan een to the point review over de Fitbit Versa? Dan heb ik hier voor jou de ultieme recensie over de nieuwste Fitbit op de markt. Mijn bevindingen en de PRO’s en CON’s op een rijtje gezet.

29 september 2018

Lees meer

Is snel afvallen goed voor je? GEZOND VERMAGEREN, METABOLISME VERHOGEN

Probeer jij af te vallen of een paar kilo’s strakker te staan maar heb je het gevoel dat je van de ene frustrerende periode in de andere rolt? Je metabolisme is iets dynamisch en je lichaam past zich steeds aan. Hoe het dit doet en waarom dit belangrijk is om te weten, vertel ik je hier!

19 september 2018

Lees meer

Hoe krijg je een summerbody?

Hoe krijg je een summer body? De lente is van start gegaan. Het weer begint beter te worden en de zomer is in aantocht. Dit wil zeggen: mooi weer, vakanties aan het strand en natuurlijk ook summer bodies.

11 mei 2018

Lees meer

Welke sportbh is voor jou het best?

Ze moeten mooi zijn. Ze moeten goed zitten. Liefst van al doen ze ook nog eens hun werk, namelijk goede ondersteuning geven van je borsten tijdens het sporten. Oh en niet te duur alsjeblieft, want het is “maar” een sport bh en geen gewone lingerie. Inge legt je uit waar je op moet letten wanneer je een sport bh koopt!

10 mei 2018

Lees meer

Het belang van eiwitten

Als we gezond willen zijn, dan spreekt het voor zich dat we ook onze voeding eens grondig bekijken. Koen heeft de befaamde koolhydraten al eens kort besproken. Vandaag is het aan mij om het belang van eiwitten aan je uit te leggen.

30 april 2018

Lees meer

Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS

Je gewicht wordt bepaald door twee factoren: Je energie-inname en je energieverbruik. Alle tips om af te vallen lees je hier!

23 april 2018

Lees meer

Muscle ups in 5 weken

Muscle ups in 5 weken. Hoe doe je een muscle up? Sommige dingen in het leven lukken vrijwel onmiddellijk, terwijl andere zaken veel meer tijd en inzet vragen. Zo zit het ook met het leren van bepaalde oefeningen, de ene oefening lukt al sneller en gemakkelijker dan de andere. Wil je graag muscle ups kunnen?

12 mei 2018

Lees meer

Hoe ziet een krachttraining er uit?

Zijn er bepaalde oefeningen die zeker in jouw krachttraining moeten zitten? Hoeveel keer per week zou je best aan krachttraining doen? Allemaal vragen die ik hier ga beantwoorden.

24 april 2018

Lees meer

Hoe overleef je de fitness? #TESTOSTERZONE

Elke keer wanneer ik een onbekende fitness binnenkom, voel ik mij omvergeblazen. Toestellen die je niet kent, gewichten die je niet vindt en dan is er nog die ene hoek waar alle patsers staan te trainen a.k.a. de TESTOSTERZONE. Wat als je je draai niet kan vinden ondanks dat je weet hoe het er in je gym aan toe gaat?

22 april 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x