Wat is 'body positivity'?

21 september 2019

Wat is 'body positivity'?

Een term die ondertussen al voor veel tumult heeft gezorgd en blijft zorgen is ‘body positivity’. Wat is het, waarom is er zoveel rond te doen en wat is mijn mening?

Zelf kijk ik best wel veel YouTube. Vaak random dingen...  maar ook fitness en sport gerelateerde zaken. Om inspiratie op te doen, om bij te leren of gewoon ter ontspanning. De laatste tijd komt de term ‘body positivity’ vaak aan bod en het is ook al snel duidelijk dat daar heel veel meningen over zijn. Bij het googlen van de term werd dat trouwens alleen maar bevestigd. Initieel was ‘body positivity’ het accepteren van niet alleen je eigen lichaam, maar elk lichaam ongeacht de maat, het figuur, de omvang en het voorkomen, bedoeld om het onrealistische schoonheidsideaal dat er heerst aan te pakken.

Geen controverse zonder tegenreactie. Wanneer je de term opzoekt op het wereldwijde web, dan kom je meer negatieve reacties tegen dan informatie over de body positivity beweging zelf en de betekenis ervan. Het gebruik van de term wordt in deze visie gezien als een excuus voor overgewicht en het rechtvaardigen van obesitas.

Voor ik zelf mijn ongevraagde mening op tafel gooi, eerst nog even dit: lichaamsgewicht en de perceptie ervan kan een gevoelig topic voor jou zijn. Heb je vragen, ben je onzeker of bezorgd over dit onderwerp? Praat erover, bespreek het met iemand die je vertrouwt of neem contact op met je huisarts of een erkend diëtist. Je kan ook steeds terecht op geestelijkgezondvlaanderen.be, waar je verschillende bronnen en hulpverleners kan terugvinden.

Fysieke en psychische gezondheid gaan samen. Dat een gezond lichaam belangrijk is, beginnen we stilaan door te hebben. Dat je geestelijke gezondheid er ook toe doet en vooral, hier mee gepaard gaat, daar wordt nog niet genoeg over gepraat.

Mijn interpretatie van de term luidt als volgt: Iemand die ‘body positive’ is, is fier op zichzelf en zijn of haar lichaam. Hij of zij beseft dat er niemand is met hetzelfde lichaam en weet dat het gewicht op de weegschaal niet bepaalt wie je bent, zelfs al zou je graag wat kilo’s minder willen wegen of wil je er wat gespierder uitzien.

MAAR! Body positivity betekent voor mij ook dat je dit niet gebruikt als excuus om niet aan jezelf te moeten werken. Het proces dat je doorloopt wanneer je aan je gezondheid en levensstijl werkt en het zelfvertrouwen dat je krijgt door jezelf en je lichaam beter te leren kennen, is van onschatbare waarde. Jij en je lichaam mogen er zijn, ook al heb je jouw (fysieke) doelen nog niet bereikt, maar leg je niet zomaar neer bij iets wat niet de beste versie is van jezelf.

Ik quote hier nog graag Baz Luhrmann (wear sunscreen) “Enjoy your body. Use it every way you can. Don’t be afraid of it or what other people think of it. It’s the greatest instrument you’ll ever own.” Also, “You are not as fat as you imagine!”  (Recommended version: Tropical Mix – Mau Kilaeua)

Als je dus 1 ding onthoudt van deze blog, laat het dan zijn dat je mag geloven in jezelf, fier mag zijn op jezelf en dat jij alles in je mars hebt om een betere en gezondere versie van jezelf te worden.

Stay active! YOU GOT THIS!
Inge


Wat is 'body positivity'?
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x