10 december 2018

Vetten verbranden met cardio

Vetten verbranden met cardio

De laatste tijd hoor je wel eens zeggen dat cardio helemaal niet zo goed is om vet te verbranden of om gewicht te verliezen en dat krachttraining een veel betere manier is?

Krachttraining of cardio? 

De reden waarom vaak gezegd word dat krachttraining veel beter is om gewicht te verliezen of om vetten te verbranden, is omdat krachttraining ervoor zorgt dat je meer spieren kweekt. Deze grotere spieromvang zorgt ervoor dat je rustenergie zal stijgen en dat je in rust dus meer vetten zal verbranden om energie te kunnen leveren aan je spieren. Wil hier rond wat meer uitleg, kijk dan zeker onderstaande video of lees er hier  alles over.


Kort door de bocht, zorgt krachttraining ervoor dat je lichaam in de nabije toekomst meer vetten zal kunnen verbranden. Cardio training daarentegen, zorgt ervoor dat je onmiddellijk, tijdens dat je aan je de activiteit bezig bent, een ‘hoge’ hoeveelheid aan vetten kan verbranden. Dit is het geval wanneer je aan de juiste intensiteit je training doet.

De juiste intensiteit

Hoe zit dat dan juist in elkaar en wat is die juiste intensiteit waaraan je cardio moet doen? Voor je dat goed kan begrijpen moet je eerst een paar andere dingen weten over wat je lichaam gebruikt als energiebron om te bewegen.

Hoofdzakelijk zijn er drie verschillende bronnen waaruit je lichaam energie haalt: vetten, koolhydraten en fosfocreatine. Welke van de drie je lichaam het meest gebruikt om energie te leveren, hangt af van de intensiteit van je inspanning.

Vetten als energiebron

Voor inspanningen van een lage intensiteit zoals wandelen, joggen of rustig fietsen, zal je lichaam weinig energie per seconde nodig hebben. Voor zo’n activiteiten zal je lichaam vooral vetten verbranden.

Koolhydraten/suikers als energiebron

Stijgt de intensiteit van onze inspanning, zoals bijvoorbeeld bij het fietsen of lopen aan een steviger tempo waarbij je niet meer zou kunnen praten, dan zal ons lichaam meer en meer koolhydraten gaan verbranden (naast het verbranden van vetten) om te kunnen voldoen aan de energiebehoefte van ons lichaam.

Je zou je kunnen afvragen waarom ons lichaam dan overschakelt op koolhydraten en niet gewoon vetten blijft verbranden.Vetten bevatten namelijk 9 calorieën aan energie per gram, terwijl koolhydraten maar 4 calorieën per gram bevatten.

De reden waarom je lichaam meer en meer koolhydraten verbrandt wanneer de intensiteit stijgt, is omdat je lichaam veel sneller de energie kan halen uit koolhydraten dan uit vetten. Tijdens inspanningen van een hoge intensiteit heeft je lichaam snel veel energie nodig. Moest je lichaam toch al haar energie uit vetten proberen te halen, dan zou het nooit de energiebehoefte van je lichaam kunnen bijhouden en zou je die intensiteit niet volhouden. Je bent dan dus genoodzaakt om aan een lagere intensiteit verder te doen.

Fosfocreatine als energiebron

Ga je de intensiteit van je inspanning nog hoger leggen en ga je bijvoorbeeld sprinten voor zo lang je kan. Dan gaat je lichaam zo goed als geen vetten meer verbranden, maar dan zal het naast koolhydraten ook fosfocreatine gebruiken. Dit is niet echt belangrijk voor deze blog maar we geven het je maar even mee. 

Wat staat je te doen?

Wat ben je er mee dat je dit allemaal weet?

De hoeveelheid vetten die je verbrandt, zal initieel stijgen wanneer je de intensiteit van je inspanning verhoogt. Dit blijft echter niet duren. Er is een bepaald punt waarop je lichaam een maximale hoeveelheid aan vetten aan het verbanden is. Deze intensiteit wordt de FATmax of vetdrempel genoemd. Dit is intensiteit waaraan je cardio moet doen wanneer je het maximaal aan vetten wil verbranden.

Als je een beetje kritisch nadenkt, zoals je sowieso doet als je dit leest, vraag je je misschien af of je niet aan deze intensiteit krachttraining kan doen? Dan heb je twee vliegen in één klap! Spierontwikkeling en vetverbranding.

Jammer genoeg is het heel moeilijk en eigenlijk zelfs zo goed als onmogelijk om aan je vetdrempel krachttraining te doen. Dit wil niet zeggen dat er geen momenten zullen zijn waarop je even een inspanning doet op het niveau van je vetdrempel, maar je zal tijdens een krachttraining nooit gedurende een lange tijd aan dit niveau actief zijn. Dit is wel het geval bij cardio training of duurtraining. Het is dus aangeraden om doorheen de week zowel krachttrainingen als cardio trainingen te doen. 

Jouw trainingsintensiteit

“welke intensiteit komt nu overeen met die vetdrempel?”

Je hebt een objectief iets nodig waardoor je kan waarnemen of je wel of niet aan die intensiteit bezig bent. Er zijn een aantal tests die je kan doen, maar deze kosten veel energie en worden ook vaak in een labo uitgevoerd. De gemakkelijkste manier om in de praktijk te weten of je min of meer aan je vetdrempel aan het lopen, fietsen, steppen of whatever aan het doen bent, is door na te gaan in hoeverre je nog kan praten. Wanneer je nog net een gesprek kan voeren terwijl je de activiteit bezig bent, dan weet je dat je aan je vetdrempel aan het trainen bent.

Cardio tips en tricks

Voor ik afsluit nog een paar kleine tips en tricks om rekening mee te houden wanneer je cardio gaat doen of als je aan je vetdrempel wil trainen:

  • Zorg ervoor dat je minstens 30 - 40 min aan cardio doet. Dit  omdat het ongeveer 30 minuten duurt voor jouw lichaam het hele vetverbrandingssysteem volledig heeft geactiveerd. Wil dit dan zeggen dat je het eerste halfuur van je cardio geen vetten verbrandt? Nee hoor, je verbrandt zeker vetten, maar je zal in het begin ook een beetje koolhydraten gebruiken. Train je 30 - 40 minuten dan heb je  een 10-tal minuten MAXIMALE vetverbranding achter de rug.
  • Doe je cardio ’s ochtends voor je ontbijt op een nuchtere maag? Wanneer je opstaat, is het koolhydraatreserve in je lichaam heel laag. Hierdoor zal je lichaam niet pas na 30 minuten  een maximale hoeveelheid aan vetten verbranden, maar wel al na 20 of 25 minuten. Dit zorgt er dus voor dat je op een halfuur tijd  veel meer vetten zal verbranden dan wanneer je eerst ontbijt en daarna pas gaat trainen.


Nog vragen? Stuur ons eenbericht via het contactformulier of neem eens een kijkje bij de video's!

Koen


Link sporthorloge

Ben je op zoek naar een goed sporthorloge voor jouw cardio trainingen bij te houden? Klik hier en lees alles over de Polar M600.

Sommige van bovenstaande links bevatten affiliate marketing.

Vetten verbranden met cardio

Huawei WATCH FIT REVIEW

De nieuwste activity tracker op de markt waar ik nog geen ervaring mee had, is de Huawei WATCH FIT. Getest en goedgekeurd, maar daar weet jij eigenlijk nog niets mee. Veel hangt af van je levensstijl en de manier waarop je je smartwatch wil gebruiken. In deze review bespreken we de pro's en con's.

12 november 2020

Lees meer

Hoe herstel je het best na een training?

Hoe herstel je het best na een training? Spierherstel en recovery verbeteren en versnellen met behulp van een foam roller, compressieboots, massagegun, een sportmassage of elektrostimulatie? Wat werk het best?

16 maart 2020

Lees meer

Wat is 'body positivity'?

Een term die ondertussen al voor veel tumult heeft gezorgd en blijft zorgen is ‘body positivity’. Wat is het, waarom is er zoveel rond te doen en wat is mijn mening?

21 september 2019

Lees meer

Motivatie om te sporten en hoe blijf je gemotiveerd?

Vind je de motivatie niet om te beginnen sporten? Ben je begonnen met sporten, maar zit je op het randje van stoppen? Hier leggen we uit hoe je ervoor kan zorgen dat je gemotiveerd bent en blijft om te sporten. Tags: Motivatie om te sporten, motivatie om af te vallen, hoe blijf je gemotiveerd.

5 augustus 2019

Lees meer

FITFAQS op bezoek bij MNM tijdens Marathonradio 2019

Examensstress? NO WORRIES! Neem actieve pauzes, beweeg regelmatig en alles komt goed! Waarom? Dat lees je hier!

22 juli 2020

Lees meer

Hoe verminder je examenstress?

De blok en examenperiode is en maand en half van enorm veel stress, lange dagen studeren met weinig slaap en beweging. Hoe kan je die stress verminderen en je resultaten verbeteren? Klik door op het artikel voor tips en motivatie om meer te bewegen tussen het studeren door.

18 juli 2019

Lees meer

Welke activity tracker of sporthorloge moet ik kopen?

Het gamma aan sporthorloges en activity trackers wordt de laatste jaren alleen maar groter. Dit maakt het voor jou niet makkelijker om te weten wat je nu juist moet kopen. Zeker wanneer je voor een goeie prijs toch een tracker of horloge wil die correct en veel meet. Lees snel verder en ontdek jouw ideale sporthorloge!

1 januari 2019

Lees meer

Hartslag meten via polsmeting of via een borstband

Om na te gaan hoe dicht de polsmetingen komen bij de borstband, heb ik een test gedaan met mijn Polar M600. Ik ben zowel nagegaan wat de verschillen zijn tijdens intervaltrainingen als tijdens duurlopen aan een constant tempo.

24 december 2018

Lees meer

Hoe bepaal jij je trainingszones?

Hartslagmeting tijdens het sporten en trainingszones bepalen: Je hartslag is nuttig om te kennen tijdens het bewegen en sporten. Je hartslag is een maat voor hoe intens je inspanning is. Via je hartslag kan je ook trainingszones bepalen om nauwkeuriger bepaalde doelen te bereiken.

15 december 2018

Lees meer

Fitbit flex 2 Review

Is je doel om x aantal passen per dag te zetten of een bepaalde hoeveelheid aan calorieën te verbranden? Activity trackers zijn een must om dit objectiever bij te houden. In deze review gaan we na in hoeverre de Fitbit Flex 2 zijn naam als "beste basic fitness tracker" waarmaakt.

10 december 2018

Lees meer

Hoe starten met fitness?

Je wil naar de fitness gaan, maar eigenlijk heb je geen flauw idee wat je daar moet doen. Wel al gewoon aan de fitness, maar gebruik je enkel de vaste toestellen? Dan is het hoog tijd om met losse gewichten te leren werken!

5 november 2018

Lees meer

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training is allesbehalve eenvoudig. Er zijn een aantal trainingsprincipes die je zeker zou moeten kennen wanneer je zelf schema's gaat opstellen. Wil jij beter/sneller/sterker/fitter worden? Dan kan je het volume en de intensiteit van je training verhogen.

29 oktober 2018

Lees meer

10 Beste sportgadgets voor 2019

We kennen allemaal wel iemand die verzot is op sporten. Misschien ben jij zelf wel die persoon in je vriendengroep of zoek je een cadeautje voor of die fitnessgoeroe of loopaddict? Hier zijn de 10 sportieve gadgets die jouw motivatie om te sporten naar een nieuw niveau zullen tillen!

20 oktober 2018

Lees meer

Voordelen van yoga?

Wat zijn de voordelen van yoga? Yoga helpt angsten/ongerustheden/bezorgdheden te verminderen en de bloeddruk te verlagen bij mensen met hypertensie (te hoge bloeddruk). yoga verbetert spierkracht/-controle, je bewegingsbereik (mobiliteit en flexibiliteit) en je slaapkwaliteit. Beginners yoga-workout, check!

11 oktober 2018

Lees meer

Vet verliezen en spier winnen

Ben je goed bezig met het bijhouden van je calorieën? Wil je de veranderingen die er in je lichaam plaatsvinden bij een energietekort beperken en wil jij je metabolisme versnellen? Hier zijn onze praktische tips om goed om te gaan met afvallen en diëten.

4 oktober 2018

Lees meer

Polar M600 Review

Sporthorloges zijn onmisbaar als je graag of veel sport en ze zorgen ervoor dat je veel diepgaander met je activiteit kan bezig zijn. Na een korte periode van online research heb ik uiteindelijk de Polar M600 gekocht. Dit is Polars’ beste sporthorloge tot op dit moment, de Polar M600. Hier is Koen zijn review.

30 september 2018

Lees meer

Fitbit Versa Review

FITBIT Versa Review: Ben jij op zoek naar een geschikte fitness of activity tracker? Twijfel je over je keuze en heb je nood aan een to the point review over de Fitbit Versa? Dan heb ik hier voor jou de ultieme recensie over de nieuwste Fitbit op de markt. Mijn bevindingen en de PRO’s en CON’s op een rijtje gezet.

29 september 2018

Lees meer

Is snel afvallen goed voor je? GEZOND VERMAGEREN, METABOLISME VERHOGEN

Probeer jij af te vallen of een paar kilo’s strakker te staan maar heb je het gevoel dat je van de ene frustrerende periode in de andere rolt? Je metabolisme is iets dynamisch en je lichaam past zich steeds aan. Hoe het dit doet en waarom dit belangrijk is om te weten, vertel ik je hier!

19 september 2018

Lees meer

Hoe krijg je een summerbody?

Hoe krijg je een summer body? De lente is van start gegaan. Het weer begint beter te worden en de zomer is in aantocht. Dit wil zeggen: mooi weer, vakanties aan het strand en natuurlijk ook summer bodies.

11 mei 2018

Lees meer

Welke sportbh is voor jou het best?

Ze moeten mooi zijn. Ze moeten goed zitten. Liefst van al doen ze ook nog eens hun werk, namelijk goede ondersteuning geven van je borsten tijdens het sporten. Oh en niet te duur alsjeblieft, want het is “maar” een sport bh en geen gewone lingerie. Inge legt je uit waar je op moet letten wanneer je een sport bh koopt!

10 mei 2018

Lees meer

Het belang van eiwitten

Als we gezond willen zijn, dan spreekt het voor zich dat we ook onze voeding eens grondig bekijken. Koen heeft de befaamde koolhydraten al eens kort besproken. Vandaag is het aan mij om het belang van eiwitten aan je uit te leggen.

30 april 2018

Lees meer

Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS

Je gewicht wordt bepaald door twee factoren: Je energie-inname en je energieverbruik. Alle tips om af te vallen lees je hier!

23 april 2018

Lees meer

Wekelijks sporten: Hoe hou je het vol?

We beginnen altijd met goede moed en de beste bedoelingen maar wat doe je als je eens een week echt niets kan doen van sport? Hoe kan je “actief zijn” terug in jouw wekelijkse routine krijgen en wat zijn de valkuilen? Hier zijn 4 stappen om de draad terug op te pikken.

22 april 2018

Lees meer

Muscle ups in 5 weken

Muscle ups in 5 weken. Hoe doe je een muscle up? Sommige dingen in het leven lukken vrijwel onmiddellijk, terwijl andere zaken veel meer tijd en inzet vragen. Zo zit het ook met het leren van bepaalde oefeningen, de ene oefening lukt al sneller en gemakkelijker dan de andere. Wil je graag muscle ups kunnen?

12 mei 2018

Lees meer

Hoe ziet een krachttraining er uit?

Zijn er bepaalde oefeningen die zeker in jouw krachttraining moeten zitten? Hoeveel keer per week zou je best aan krachttraining doen? Allemaal vragen die ik hier ga beantwoorden.

24 april 2018

Lees meer

Hoe overleef je de fitness? #TESTOSTERZONE

Elke keer wanneer ik een onbekende fitness binnenkom, voel ik mij omvergeblazen. Toestellen die je niet kent, gewichten die je niet vindt en dan is er nog die ene hoek waar alle patsers staan te trainen a.k.a. de TESTOSTERZONE. Wat als je je draai niet kan vinden ondanks dat je weet hoe het er in je gym aan toe gaat?

22 april 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x