Polar M600 Review

30 september 2018

Polar M600 Review

Polar M600 Review

Sporthorloges hebben sinds het begin van mijn universitaire studies aan mijn arm gehangen. Ze zijn onmisbaar als je graag of veel sport en ze zorgen ervoor dat je veel diepgaander met je activiteit kan bezig zijn. Omdat mijn vorige sporthorloge het een hele tijd geleden begeven had, was ik genoodzaakt om mezelf een nieuwe te zoeken. Zoals ik al zei, is het hebben van een sporthorloge als atleet maar ook als recreatieve sporter zeker een meerwaarde. Vooral in de winterperiodes wanneer de trainingen meer conditioneel zijn, heb ik er veel aan om mijn tempo’s, hartslag, afstand en calorieverbruik te monitoren. Zo kan ik mijn voeding en recuperatie hier op afstellen.

Na een korte periode van online research heb ik uiteindelijk de Polar M600 gekocht. Dit is Polars’ beste sporthorloge tot op dit moment (zijnde het moment waarop ik dit typ).

Voor we bespreken wat het horloge allemaal kan, wil ik eerst nog zeggen dat deze review niet gesponsord is door Polar. Je kan dus mijn volledige eerlijke mening verwachten over alle plus- en minpunten.

Hartslagmeting

Laten we beginnen bij het belangrijkste, de hartslagmeting. De hartslagmeting gebeurt optisch. Dit wil zeggen dat ledlichtjes onderaan het horloge, via je pols, je hartslag zal bepalen. Dit is iets wat veel sporthorloges en activity trackers dezer dagen doen (Apple watch, Fitbit Versa, etc). Dit heeft zowel voor- als nadelen.

Het positieve is dat je niet langer die vervelende band rond je borst moet dragen. De hartslagmeting via de pols is goed en werkt perfect voor lange duurlopen of tempo’s aan een constante snelheid. Wat ik wel merkte was dat mijn hartslag tijdens intervaltrainingen ver lag onder wat normaal het geval was. Zo haal ik normaal, als ik 9x500m loop een hartslag van rond de 185 tijdens het lopen. Het horloge gaf echter maar een hartslag van 165 slagen per minuut aan. Een enorm grote error. Deze is waarschijnlijk te wijten aan de technologie achter de optische hartslagmeting die nog niet zo nauwkeurig werkt als de borstband.

Tijdens intervaltrainingen varieert je hartslag echter veel meer en wil je deze variatie kennen. Ik was dus genoodzaakt om toch terug een borstband te kopen zodat ik ook tijdens intervaltrainingen mijn hartslag perfect wist. Hou hier dus zeker rekening mee wanneer je voor dit (of eender welk) sporthorloge kiest. Ga na voor wat soort trainingen je je het horloge hoofdzakelijk gaat gebruiken. Indien je veel intervaltrainingen afwerkt, heb je zeker een borstband nodig.

GPS

De in mijn ogen tweede belangrijkste functie van een sporthorloge is de GPS. Ik moet zeggen dat deze bijzonder goed werkt. Bij mijn vorige sporthorloge moest ik zo’n 2 min wachten eer het horloge de satelliet gevonden had. Nu duurt dit amper 30 seconden. Enkel wanneer ik hem voor het eerst in het buitenland gebruik, duurt de synchronisatie iets langer. Je snelheid wordt heel nauwkeurig bepaald en update ook heel snel bij tempoveranderingen.

Connectiviteit en apps

De Polar M600 is echter meer dan je standaard sporthorloge met hartslag en GPS functie. Het is eigenlijk Polars’ versie van een smartwatch. Dit wil zeggen dat er een aantal applicaties standaard op het horloge staan (agenda, stopwatch, herinneringen en meer). Indien je wil kan je er nog een aantal toevoegen uit de ‘google play’ store. Je kan het horloge ook koppelen met je gsm om zo alle data rechtstreeks door te sturen naar de ‘Polar flow’ app op je smartphone.

Het horloge is zowel te koppelen met een Android smartphone als een iPhone indien je het horloge koppelt met een iPhone moet je wel eerst de ‘Wear OS’ app downloaden in de app store. Aangezien de mogelijkheden met apps oneindig zijn, ga ik ze niet allemaal bespreken. Ik wil wel de Polar app, die standaard op het horloge staat, even verder uitdiepen. Deze kan je niet alleen gebruiken om je trainingen af te werken maar je kan er ook je dagelijkse activiteit bekijken of je slaapkwaliteit mee in het oog houden. Dit is heel handig wanneer je je calorieverbruik of het aantal stappen dat je doorheen de dag gedaan hebt, wil weten.

Dat laatste is een heel handige functie. Het enige nadeel is dat ik het amper gebruik. De rede hiervoor is dat ik niet niet slaap met het horloge aan mijn pols. Het horloge voelt te groot aan en het stoort me enorm tijdens het slapen.

Batterij

De batterijduur van het horloge is naar mijn mening wat aan de korte kant. Ik had gehoopt 3 tot 4 dagen verder te kunnen zonder opladen. Helaas geraak ik maximaal anderhalve dag ver. Omdat ik het horloge toch niet draag tijdens het slapen, gebruik ik de nacht om hem terug op te laden. Wil je de batterijduur toch wat verlengen, dan kan je ervoor kiezen om je horloge te ontkoppelen van je smartphone. Hiermee verleng je de batterijduur met ongeveer een halve dag.

Prijs

Het laatste belangrijke punt om te bespreken is de prijs, want natuurlijk wil je weten of de kwaliteit die je krijgt overeenkomt met de prijs die je ervoor betaalt. De Polar M600 kwam neer op € 336 op het moment dat ik hem heb aangekocht. Naarmate de tijd vordert, kan de prijs natuurlijk dalen. Dit is naar mijn mening een doenbare prijs. Als je een sportieveling bent die graag alles uit zijn trainingen wil halen en een fysiek actieve levensstijl ambieert, is dit zeker een horloge dat zijn nut zal hebben. Ook voor atleten uit de duursporten of zelfs sprinters is dit zeker een aanrader. Ben je toch niet zoveel met sport bezig maar wil je wel weten wat je activiteit doorheen de dag is dan is een van de activity trackers misschien een betere optie. Lees hier alles over de Fitbit Versa.

Koekie out!

Polar M600 LINK

Bovenstaande link bevat affiliate marketing.

Polar M600 Review
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x