5 augustus 2019

Motivatie om te sporten en hoe blijf je gemotiveerd?

Of het nu gaat om sporten, werken of studeren. Motivatie en gemotiveerd blijven is belangrijk in alle aspecten van je leven. Het is logisch dat je niet voor alles even gemotiveerd bent. Wanneer de motivatie om iets te doen niet aanwezig is, is het wel nuttig om te begrijpen waarom dat het geval is en hoe je jezelf toch kan motiveren.

In onderstaande video bespreken we motivatie volgens de zelfdeterminatietheorie (ZDT). Deze theorie is uitgevonden door de slimme heren, Deci en Ryan en de theorie heeft ervoor gezorgd dat we het begrip motivatie veel beter begrijpen. 

Voor we jou uitleggen hoe je met verschillende tips je motivatie kan vergroten, moeten we je eerst uitleggen welke vormen van motivatie er zijn. Er is een heel spectrum aan manieren waarop je gemotiveerd kan worden om iets te doen. We willen natuurlijk op een juiste manier gemotiveerd zijn, zodat we niet alleen beginnen met fitnessen en sporten, maar het ook volhouden en blijven doen.

Amotivatie

Helemaal rechts op het spectrum van motivatie staat amotivatie. Dit is, zoals de naam al zegt, wanneer je geen motivatie hebt. Personen zonder enige motivatie, zijn een beetje moeilijk, want die zien het nut helemaal niet in van bijvoorbeeld bewegen en je krijgt hen dan ook op geen enkele manier actief, zelfs al hang je daar straffen aan vast. Mensen met amotivatie hebben ook geen intentie om moeite te doen of in actie te schieten en zullen nooit gemotiveerd zijn, tenzij je toch op een of andere manier tot hen door weet te dringen. Misschien heb je een beetje schrik dat je tot deze groep behoort? Dat is voor niets nodig, want het feit dat je dit aan het lezen bent, wil zeggen dat je toch iets van motivatie hebt en interesse toont om te starten of blijven sporten.

Externe motivatie

Dan schuiven we een beetje op naar rechts op het spectrum en komen we bij een vorm van motivatie die je misschien al kent: externe motivatie. Bij deze vorm zal je gemotiveerd zijn om te sporten of bewegen, maar die motivatie die je voelt, komt alleen maar voort uit de straf of beloning die aan het sporten hangt. Stel je voor dat je lief of een van je ouders je zegt dat, elke dag dat jij gaat sporten, je geen huishoudelijke taken meer moet doen, dan denk ik dat je vrij snel je sportschoenen zal aantrekken. Jammer genoeg zal na een paar keer sporten je motivatie om de beloning te krijgen, afnemen. Dat is het grootste probleem met externe motivatie, namelijk dat je wel zal beginnen met sporten, maar dat indien je de beloning of straf niet om de zoveel tijd verhoogt, je er ook snel weer mee zal stoppen. Dan zijn er dus 2 opties: je verhoogt de beloning, wat gewoon uitstel van executie is, of je zorgt dat je een andere manier van motivatie vindt.

Geïntrojecteerde motivatie

We schuiven weer iets verder op naar geïntrojeceerde motivatie. Bij deze vorm zal je gemotiveerd zijn om te sporten of bewegen, omdat je je anders schuldig zal voelen of schamen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je het eigenlijk niet zo leuk vindt om dagelijks te gaan joggen, maar je het toch doet om een schuldgevoel te vermijden. Net zoals extrinsieke motivatie, kan deze vorm ervoor zorgen dat je sporten voor een korte periode zal volhouden, maar dat wanneer het schuldgevoel of die schaamte afneemt, je dit steeds minder en minder gaat doen.

Geïdentificeerde motivatie

Dan komen we bij de volgende vorm van motivatie, geïdentificeerde motivatie. Hierbij zal je gemotiveerd worden om iets te doen door de uitkomst die aan je actie vast hangt. Wil je bijvoorbeeld graag een kilootje minder wegen en ben je gemotiveerd om te sporten, omdat je weet dat sporten je zal helpen om af te vallen? Dan is die motivatie om te sporten geïdentificeerde motivatie. Hoewel dit al een betere vorm van motivatie is, zijn er nog 2 vormen van motivatie die je beter zullen helpen en waar we eigenlijk naar willen werken.

Geïntegreerde motivatie

De eerste is geïntegreerde motivatie. Bij deze vorm van motivatie zijn we gemotiveerd om te sporten en bewegen omdat het sporten en bewegen aansluit bij de persoon die we zijn en de waarden en normen die je als persoon hebt. Ik neem mezelf even als voorbeeld. Ik vind een gezond, actief leven belangrijk en hecht daar veel waarde aan. Vandaar ook dat FITFAQS bestaat. Vanuit die waarde die ik aan bewegen en sporten hang, is het belangrijk voor mij dat ik ook zelf voldoende sport en actief ben. Die motivatie om te sporten is dus geïntegreerd in de waarden en normen die ik als persoon heb.

Interne motivatie

Dan komen bij de laatste vorm van motivatie en ook de beste vorm, interne motivatie. Dit komt er gewoon op neer dat je gemotiveerd bent om iets te doen, simpelweg omdat je het leuk vindt. Dit is ook de motivatie waar we naartoe willen werken, want als we intern gemotiveerd zijn, zullen we niet alleen starten met sporten en bewegen, maar zullen we het ook blijven doen.

Jouw motivatie

Oke, even een recap! We hebben de verschillende vormen van motivatie overlopen en we weten dat hoe meer jouw motivatie zich aan de rechter kant van het spectrum bevindt, hoe meer je geneigd zal zijn om te blijven sporten en bewegen. Nu kan je voor jezelf nagaan wat jouw motivatie is. Als je weet waar jij je op dit moment bevindt, dan kunnen we nagaan wat je moet doen om naar een geïntegreerde of interne motivatie te gaan.

Zelfdeterminatietheorie

De zelfdeterminatietheorie zegt dat er 3 belangrijke zaken zijn waar we rekening mee moeten houden als we iemand anders of als je jezelf wil motiveren.

Autonomie

Eerst en vooral, moet je de nood aan 'autonomie' ondersteunen. Dit kan je doen door bij elke ingeplande training jezelf altijd 2 opties te geven waaruit je kan kiezen. Op het moment zelf beslis je dan welke workout je het leukst vindt en dus gaat doen. Zo kan je jezelf voor de keuze zetten om te fitnessen of om buiten te joggen, maar je kan ook kiezen uit het lopen van parcour-A of parcour-B. Doordat je de nood aan autonomie ondersteunt, zorg je er voor dat je een activiteit kiest die je leuk vindt, wat de interne motivatie zal vergroten.

Verbondenheid

Het tweede belangrijke dat je moet doen om interne motivatie te ondersteunen, is verbondenheid creëren. Dat klinkt heel vaag, maar wat we hiermee bedoelen, is dat je gewoon mensen nodig hebt die je helpen.

Zoek vrienden waar je mee kan gaan sporten. Durf ook nieuwe mensen op te zoeken. Zeker wanneer je merkt dat je niet onmiddellijk op ondersteuning kunt rekenen van je huidige vrienden. Er zijn in jouw buurt zeker loop-, fiets- of zwemgroepen en clubs die bij jou passen. Keuze genoeg.

Competenties

Om meer intern gemotiveerd te zijn, is het belangrijk dat jouw competenties ondersteund worden. Dat is een moeilijke manier om te zeggen dat je ervoor moet zorgen dat je merkt dat je vooruitgang maakt. Dit kan je doen door korte, middellange en lange termijndoelen op te stellen. Zo kan je objectief en duidelijk zien wat jouw progressie is.

Samenvatting

Zorg je er dus voor dat je zowel je autonomie, verbondenheid en competentie ondersteunt en zo je interne motivatie vergroot.

Good job! De eerste heel belangrijke stap is gezet. Hier mag het natuurlijk niet bij blijven. Denk na over alles wat we hier besproken hebben en bekijk in de loop van de week de video eens (opnieuw). Probeer dan naar manieren te zoeken om dit in jouw leven te integreren.

Succes! YOU GOT THIS!
Koen

Wil je samen met ons werken aan een gemotiveerde omgeving en je verbondenheid ondersteunen? (knipoog)
Super! Word lid van ons team door te klikken op de knop hieronder.

Motivatie om te sporten en hoe blijf je gemotiveerd?

Huawei WATCH FIT REVIEW

De nieuwste activity tracker op de markt waar ik nog geen ervaring mee had, is de Huawei WATCH FIT. Getest en goedgekeurd, maar daar weet jij eigenlijk nog niets mee. Veel hangt af van je levensstijl en de manier waarop je je smartwatch wil gebruiken. In deze review bespreken we de pro's en con's.

12 november 2020

Lees meer

Hoe herstel je het best na een training?

Hoe herstel je het best na een training? Spierherstel en recovery verbeteren en versnellen met behulp van een foam roller, compressieboots, massagegun, een sportmassage of elektrostimulatie? Wat werk het best?

16 maart 2020

Lees meer

Wat is 'body positivity'?

Een term die ondertussen al voor veel tumult heeft gezorgd en blijft zorgen is ‘body positivity’. Wat is het, waarom is er zoveel rond te doen en wat is mijn mening?

21 september 2019

Lees meer

FITFAQS op bezoek bij MNM tijdens Marathonradio 2019

Examensstress? NO WORRIES! Neem actieve pauzes, beweeg regelmatig en alles komt goed! Waarom? Dat lees je hier!

22 juli 2020

Lees meer

Hoe verminder je examenstress?

De blok en examenperiode is en maand en half van enorm veel stress, lange dagen studeren met weinig slaap en beweging. Hoe kan je die stress verminderen en je resultaten verbeteren? Klik door op het artikel voor tips en motivatie om meer te bewegen tussen het studeren door.

18 juli 2019

Lees meer

Welke activity tracker of sporthorloge moet ik kopen?

Het gamma aan sporthorloges en activity trackers wordt de laatste jaren alleen maar groter. Dit maakt het voor jou niet makkelijker om te weten wat je nu juist moet kopen. Zeker wanneer je voor een goeie prijs toch een tracker of horloge wil die correct en veel meet. Lees snel verder en ontdek jouw ideale sporthorloge!

1 januari 2019

Lees meer

Hartslag meten via polsmeting of via een borstband

Om na te gaan hoe dicht de polsmetingen komen bij de borstband, heb ik een test gedaan met mijn Polar M600. Ik ben zowel nagegaan wat de verschillen zijn tijdens intervaltrainingen als tijdens duurlopen aan een constant tempo.

24 december 2018

Lees meer

Hoe bepaal jij je trainingszones?

Hartslagmeting tijdens het sporten en trainingszones bepalen: Je hartslag is nuttig om te kennen tijdens het bewegen en sporten. Je hartslag is een maat voor hoe intens je inspanning is. Via je hartslag kan je ook trainingszones bepalen om nauwkeuriger bepaalde doelen te bereiken.

15 december 2018

Lees meer

Vetten verbranden met cardio

Krachttraining zorgt ervoor dat je lichaam in de nabije toekomst meer vetten zal kunnen verbranden. Cardio training daarentegen, zorgt ervoor dat je onmiddellijk, tijdens je activiteit, een ‘hoge’ hoeveelheid aan vetten kan verbranden. Dit is het geval wanneer je aan de juiste intensiteit je training doet.

10 december 2018

Lees meer

Fitbit flex 2 Review

Is je doel om x aantal passen per dag te zetten of een bepaalde hoeveelheid aan calorieën te verbranden? Activity trackers zijn een must om dit objectiever bij te houden. In deze review gaan we na in hoeverre de Fitbit Flex 2 zijn naam als "beste basic fitness tracker" waarmaakt.

10 december 2018

Lees meer

Hoe starten met fitness?

Je wil naar de fitness gaan, maar eigenlijk heb je geen flauw idee wat je daar moet doen. Wel al gewoon aan de fitness, maar gebruik je enkel de vaste toestellen? Dan is het hoog tijd om met losse gewichten te leren werken!

5 november 2018

Lees meer

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training is allesbehalve eenvoudig. Er zijn een aantal trainingsprincipes die je zeker zou moeten kennen wanneer je zelf schema's gaat opstellen. Wil jij beter/sneller/sterker/fitter worden? Dan kan je het volume en de intensiteit van je training verhogen.

29 oktober 2018

Lees meer

10 Beste sportgadgets voor 2019

We kennen allemaal wel iemand die verzot is op sporten. Misschien ben jij zelf wel die persoon in je vriendengroep of zoek je een cadeautje voor of die fitnessgoeroe of loopaddict? Hier zijn de 10 sportieve gadgets die jouw motivatie om te sporten naar een nieuw niveau zullen tillen!

20 oktober 2018

Lees meer

Voordelen van yoga?

Wat zijn de voordelen van yoga? Yoga helpt angsten/ongerustheden/bezorgdheden te verminderen en de bloeddruk te verlagen bij mensen met hypertensie (te hoge bloeddruk). yoga verbetert spierkracht/-controle, je bewegingsbereik (mobiliteit en flexibiliteit) en je slaapkwaliteit. Beginners yoga-workout, check!

11 oktober 2018

Lees meer

Vet verliezen en spier winnen

Ben je goed bezig met het bijhouden van je calorieën? Wil je de veranderingen die er in je lichaam plaatsvinden bij een energietekort beperken en wil jij je metabolisme versnellen? Hier zijn onze praktische tips om goed om te gaan met afvallen en diëten.

4 oktober 2018

Lees meer

Polar M600 Review

Sporthorloges zijn onmisbaar als je graag of veel sport en ze zorgen ervoor dat je veel diepgaander met je activiteit kan bezig zijn. Na een korte periode van online research heb ik uiteindelijk de Polar M600 gekocht. Dit is Polars’ beste sporthorloge tot op dit moment, de Polar M600. Hier is Koen zijn review.

30 september 2018

Lees meer

Fitbit Versa Review

FITBIT Versa Review: Ben jij op zoek naar een geschikte fitness of activity tracker? Twijfel je over je keuze en heb je nood aan een to the point review over de Fitbit Versa? Dan heb ik hier voor jou de ultieme recensie over de nieuwste Fitbit op de markt. Mijn bevindingen en de PRO’s en CON’s op een rijtje gezet.

29 september 2018

Lees meer

Is snel afvallen goed voor je? GEZOND VERMAGEREN, METABOLISME VERHOGEN

Probeer jij af te vallen of een paar kilo’s strakker te staan maar heb je het gevoel dat je van de ene frustrerende periode in de andere rolt? Je metabolisme is iets dynamisch en je lichaam past zich steeds aan. Hoe het dit doet en waarom dit belangrijk is om te weten, vertel ik je hier!

19 september 2018

Lees meer

Hoe krijg je een summerbody?

Hoe krijg je een summer body? De lente is van start gegaan. Het weer begint beter te worden en de zomer is in aantocht. Dit wil zeggen: mooi weer, vakanties aan het strand en natuurlijk ook summer bodies.

11 mei 2018

Lees meer

Welke sportbh is voor jou het best?

Ze moeten mooi zijn. Ze moeten goed zitten. Liefst van al doen ze ook nog eens hun werk, namelijk goede ondersteuning geven van je borsten tijdens het sporten. Oh en niet te duur alsjeblieft, want het is “maar” een sport bh en geen gewone lingerie. Inge legt je uit waar je op moet letten wanneer je een sport bh koopt!

10 mei 2018

Lees meer

Het belang van eiwitten

Als we gezond willen zijn, dan spreekt het voor zich dat we ook onze voeding eens grondig bekijken. Koen heeft de befaamde koolhydraten al eens kort besproken. Vandaag is het aan mij om het belang van eiwitten aan je uit te leggen.

30 april 2018

Lees meer

Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS

Je gewicht wordt bepaald door twee factoren: Je energie-inname en je energieverbruik. Alle tips om af te vallen lees je hier!

23 april 2018

Lees meer

Wekelijks sporten: Hoe hou je het vol?

We beginnen altijd met goede moed en de beste bedoelingen maar wat doe je als je eens een week echt niets kan doen van sport? Hoe kan je “actief zijn” terug in jouw wekelijkse routine krijgen en wat zijn de valkuilen? Hier zijn 4 stappen om de draad terug op te pikken.

22 april 2018

Lees meer

Muscle ups in 5 weken

Muscle ups in 5 weken. Hoe doe je een muscle up? Sommige dingen in het leven lukken vrijwel onmiddellijk, terwijl andere zaken veel meer tijd en inzet vragen. Zo zit het ook met het leren van bepaalde oefeningen, de ene oefening lukt al sneller en gemakkelijker dan de andere. Wil je graag muscle ups kunnen?

12 mei 2018

Lees meer

Hoe ziet een krachttraining er uit?

Zijn er bepaalde oefeningen die zeker in jouw krachttraining moeten zitten? Hoeveel keer per week zou je best aan krachttraining doen? Allemaal vragen die ik hier ga beantwoorden.

24 april 2018

Lees meer

Hoe overleef je de fitness? #TESTOSTERZONE

Elke keer wanneer ik een onbekende fitness binnenkom, voel ik mij omvergeblazen. Toestellen die je niet kent, gewichten die je niet vindt en dan is er nog die ene hoek waar alle patsers staan te trainen a.k.a. de TESTOSTERZONE. Wat als je je draai niet kan vinden ondanks dat je weet hoe het er in je gym aan toe gaat?

22 april 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x