12 november 2020

Huawei WATCH FIT REVIEW

Huawei WATCH FIT REVIEW

Het is heel wat, de zoektocht naar de juiste activity tracker of het sporthorloge dat bij jou past. Daarbij verandert het gamma zo snel dat het haast niet bij te houden valt.

Het spectrum aan sporthorloges hebben we al beschreven in een andere blog (lees hier), maar de nieuwste activity tracker op de markt waar ik nog geen ervaring mee had, is de Huawei WATCH FIT. Getest en goedgekeurd, maar daar weet jij eigenlijk nog niets mee. Iedereen zijn eisen verschillen en veel hangt af van je levensstijl en de manier waarop je je smartwatch wil gebruiken.

Het grote verschil tussen activity trackers en sporthorloges is, naast de prijs, ook de specificiteit naar een bepaalde sport toe. Dit onderscheid valt steeds minder goed te maken, omdat zelfs activity trackers tegenwoordig heel goed in staat zijn om jouw sportsessie nauwkeurig vast te leggen en op verschillende vlakken te meten.

Dus, “what’s the deal”?

In deze review overloop ik de PRO’s en CON’s van de Huawei WATCH FIT en haal ik zaken aan waar je rekening mee moet houden. Zo kan jij voor jezelf bepalen of dit de geschikte activity tracker is.

Huawei WATCH FIT REVIEW - activity tracker

THE BASIC FEATURES

DESIGN & LOOK:

 • €129,-
 • 4 kleuren en persoonlijk hou ik van het strakke en smalle design
 • Dun en licht (~21g zonder band)
 • Display hoge resolutie (1,64 inch; 456 x 280 HD), zeker voor deze prijs, en is customizable
 • 50m waterbestendig
 • Compatibel met IOS (9.0 of hoger) en Android (5.0 of hoger)

EXTRA KENMERKEN:

 • Huawei Health app op je smartphone
 • Ingebouwde GPS
 • Geen synchronisatie mogelijk met Strava
 • Wel synchronisatie mogelijk met IOS-gezondheidsapp
 • Batterijduur is lang (7 tot 10 dagen), maar deze zakt wanneer je veel functies gebruikt zoals de TruSleepTM en het ontvangen van berichtmeldingen of oproepen via je telefoon

Een van de redenen waarom ikzelf voor een activity tracker ga en niet voor een sporthorloge, is het casual design ervan. De mate waarin ik mijn trainingen wil registreren is beperkt, dus een zwaar sporthorloge hoeft voor mij niet.

FUNCTIES, THE NON-NEGOTIABLES

Er zijn een aantal functies en kenmerken in een activity tracker die voor mij een ‘non-negotiable’ zijn. Het bijhouden van mijn slaapcyclus is daar zo een van. Dit moet gedetailleerd en betrouwbaar zijn. Dat laatste kan je heel moeilijk weten. Ook weet je niet echt, wanneer je een toestel koopt, welke algoritmes en metingen er achter bepaalde gegevens zitten.

De Huawei TruSleepTM functie is heel erg uitgebreid en gedetailleerd. Daarbij registreert de Watch Fit ook dutjes wanneer je niet langer dan drie uur hebt geslapen. Totale slaap en je verschillende fases (lichte slaap, REM-slaap en diepe slaap) worden in de Health app weergegeven en uitgebreid uitgelegd indien je hier meer over wil weten.

Huawei TruSleep - slaapanalyseHuawei TruSleep - slaapanalyse

Basisfuncties zoals wekker, timer, stopwatch, gewichtsregistratie en polshartslag spreken voor zich, maar er valt toch het een en ander over te vertellen.

Wat ik persoonlijk heel goed vind is de trilfunctie als wekker en het ‘slim wekken’. Wanneer je partner vroeger of pas later moet opstaan, hoef je zijn of haar slaap niet meer te verstoren door een luid alarm dat afgaat. Daarbij kan je kiezen voor ‘slim wekken’, wat ervoor zorgt dat je wekker zal afgaan op een goed moment in je slaapcyclus en dit natuurlijk binnen een bepaalde tijdspanne, zodat je nergens te laat komt.

De timer en stopwatch werken zoals het hoort, al kan je bij de timer niet zelf je tijd instellen en moet je dus kiezen uit een vooringestelde tijd.

Huawei WATCH FIT - timer en alarmfuncties

De gewichtsregistratie kan manueel of met behulp van een slimme weegschaal, maar verder valt daar niet zo veel over te vertellen.

POLSHARTSLAG & TRAININGSREGISTRATIE

Waar ik wel dieper op in wil gaan is de hartslagmeting via de pols. Zoals je in deze blog kan lezen, is er toch nog een groot verschil tussen hartslagmeting via een borstband en deze via de polsslag. Deze laatste is, en dat geldt voorlopig zo voor alle ‘trackers’ en merken, minder nauwkeurig.

Ik merk echter dat de nauwkeurigheid van de polsslagmeting erop vooruitgaat. Zo kan ik in de analyse van de Watch Fit toch al duidelijk pieken zien in mijn hartslag tijdens mijn interval- of sprinttrainingen. De stijgingen en daling zijn relatief nauwkeurig, alleen de absolute waarden van o.a. de maximale hartslagen zijn betwijfelbaar en vermoedelijk een onderschatting.

Huawei WATCH FIT - trainingsregistratie activiteit

Training 20/10/2020 - 15' opwarming; 3x ~100m versnelling; 8x 350m; ~5' cooling down


Dat brengt ons bij de registratie van de trainingen en workouts zelf. Ten eerste is de lijst aan activiteiten die je kan monitorren enorm uitgebreid. Dit had ik niet verwacht, vermits het nog steeds gaat over een activity tracker en geen high-end sporthorloge.

Huawei WATCH FIT - trainingen en activiteiten

Van yoga, boxing en skeeleren, tot surfen, (buik)dansen, frisbee, hoelahoepen en ja, lasertag, het staat erin en je kan elke training ervan registreren.

Mijn eigen trainingen zijn vnl. hardlopen en krachttraining en ik ben heel erg enthousiast over de gegevens die ik achteraf in de app kan terugvinden. Door de ingebouwde gps krijg je een nauwkeurige analyse van tempo en snelheid, cadans, aantal stappen en calorieën.

Huawei WATCH FIT - ingebouwde gps

Huawei WATCH FIT - tempo en cadans

Huawei WATCH FIT - trainingsstatistieken

Wat ook heel erg interessant is, zeker als atleet, is de impact van je training op je lichaam en je herstel. Je Watch Fit geeft zelf aan hoeveel tijd je lichaam nodig zal hebben om te recupereren van de specifieke training en geeft aan in welke mate je aerobe en anaerobe uithouding is getraind en eventueel verbeterd. Naar mijn mening en achtergrondkennis staan deze functies echter nog niet 100% op punt. Dit hangt een beetje samen met de foutenmarge van de polsslagmeting. Om een voorbeeld te geven, krijg ik relatief korte hersteltijden te zien na een krachttraining en veel langere na een loop-/duurtraining, wat in theorie omgekeerd of op zijn minst wat meer in verhouding zou moeten zijn.

HUAWEI WATCH FIT - trainingseffect en hersteltijd

Op je horloge zelf, kan jij onder je trainingsstatus nog een aantal nuttige dingen vinden waaronder de mate waarin je fitnessniveau verbetert en je trainingsbelasting in evenwicht is. Ook die laatste is heel interessant, omdat je hier kan zien of je eerder onder- of overtraind bent.

ACTIEVE LEVENSSTIJL

Tot zover je trainingen zelf, maar wat niet mag ontbreken in deze review zijn de statistieken die te maken hebben met een actieve levensstijl. Je aantal stappen, afgelegde kilometers, rusthartslag, stressniveau en zuurstofsaturatie (SpO2), je Watch Fit geeft het aan. Daarnaast zijn er de actieve uren en reminders die erbij horen om je doorheen de dag voldoende te doen bewegen. De tracker doet wat die moet en hoort te doen en de manier waarop je alle informatie kan zien, is overzichtelijk en verloopt vlot.

Overige PRO’s & CON’s van de Huawei WATCH FIT

CON 1

Een belangrijke bemerking is dat wanneer je een Huawei Smartphone hebt, de verschillende functie uitgebreider zullen zijn in de Huawei Health App, dan wanneer je smartphone werkt op een ander systeem. Zo kan ik geen gebruik maken van de functie waarbij je jouw menstruatiecyclus kan registreren. Ook de muziekfunctie en Bluetoothconnectie worden (nog?) niet ondersteund voor IOS.

PRO 1

Er zijn verschillende ingebouwde functies die op het eerste zicht simpel lijken, maar enorm handig zijn, zoals de zaklampfunctie, “zoek telefoon”, ademhalingsoefeningen en de weersvoorspellingen.

CON 2

De Strava-fanaten onder ons zullen moeten afwegen of ze hun smartphone willen meenemen tijdens een loopje of fietstocht, want de WATCH FIT ondersteunt synchronisatie met de Strava-app niet. Zelf heb ik hier geen probleem mee, omdat ik altijd mijn gsm meeheb in geval van nood. Zelf de afweging maken dus.

PRO 2

De kwaliteit en functies die je krijgt voor de prijs van de Huawei Watch Fit zijn enorm. Zoals bij elk nieuw toestel, is het even aanpassen en een routine vinden in het gebruik ervan, maar ik ondervind helemaal geen problemen bij mijn nieuwe activity tracker.


Zoals ik dus al zei, getest en goedgekeurd.

Wil je graag nog meer info en specificaties, klik hier.
Je kan de Huawei Watch Fit kopen via die link of via bol.com.

Heb je nog vragen, durf ze te stellen via onze sociale media of contactformulier.

Meer video’s en blogposts over sporthorloges vind je hier.

(Sommige van bovenstaande links bevatten affiliate marketing.)

Stay active.
Keep working out.
Inge


Huawei WATCH FIT REVIEW

Hoe herstel je het best na een training?

Hoe herstel je het best na een training? Spierherstel en recovery verbeteren en versnellen met behulp van een foam roller, compressieboots, massagegun, een sportmassage of elektrostimulatie? Wat werk het best?

16 maart 2020

Lees meer

Wat is 'body positivity'?

Een term die ondertussen al voor veel tumult heeft gezorgd en blijft zorgen is ‘body positivity’. Wat is het, waarom is er zoveel rond te doen en wat is mijn mening?

21 september 2019

Lees meer

Motivatie om te sporten en hoe blijf je gemotiveerd?

Vind je de motivatie niet om te beginnen sporten? Ben je begonnen met sporten, maar zit je op het randje van stoppen? Hier leggen we uit hoe je ervoor kan zorgen dat je gemotiveerd bent en blijft om te sporten. Tags: Motivatie om te sporten, motivatie om af te vallen, hoe blijf je gemotiveerd.

5 augustus 2019

Lees meer

FITFAQS op bezoek bij MNM tijdens Marathonradio 2019

Examensstress? NO WORRIES! Neem actieve pauzes, beweeg regelmatig en alles komt goed! Waarom? Dat lees je hier!

22 juli 2020

Lees meer

Hoe verminder je examenstress?

De blok en examenperiode is en maand en half van enorm veel stress, lange dagen studeren met weinig slaap en beweging. Hoe kan je die stress verminderen en je resultaten verbeteren? Klik door op het artikel voor tips en motivatie om meer te bewegen tussen het studeren door.

18 juli 2019

Lees meer

Welke activity tracker of sporthorloge moet ik kopen?

Het gamma aan sporthorloges en activity trackers wordt de laatste jaren alleen maar groter. Dit maakt het voor jou niet makkelijker om te weten wat je nu juist moet kopen. Zeker wanneer je voor een goeie prijs toch een tracker of horloge wil die correct en veel meet. Lees snel verder en ontdek jouw ideale sporthorloge!

1 januari 2019

Lees meer

Hartslag meten via polsmeting of via een borstband, zijn ze even nauwkeurig?

Om na te gaan hoe dicht de polsmetingen komen bij de borstband, heb ik enkele tests gedaan met mijn Polar M600 die zowel de borstband als polssensor meetfunctie heeft. Deze tests toonden aan dat polssensor metingen nog een 'grote' mate van error vertonen ten opzichte van de borsbandsensor.

24 december 2018

Lees meer

Hoe bepaal jij je trainingszones?

Hartslagmeting tijdens het sporten en trainingszones bepalen: Je hartslag is nuttig om te kennen tijdens het bewegen en sporten. Je hartslag is een maat voor hoe intens je inspanning is. Via je hartslag kan je ook trainingszones bepalen om nauwkeuriger bepaalde doelen te bereiken.

15 december 2018

Lees meer

Vetten verbranden met cardio

Krachttraining zorgt ervoor dat je lichaam in de nabije toekomst meer vetten zal kunnen verbranden. Cardio training daarentegen, zorgt ervoor dat je onmiddellijk, tijdens je activiteit, een ‘hoge’ hoeveelheid aan vetten kan verbranden. Dit is het geval wanneer je aan de juiste intensiteit je training doet.

10 december 2018

Lees meer

Fitbit flex 2 Review

Is je doel om x aantal passen per dag te zetten of een bepaalde hoeveelheid aan calorieën te verbranden? Activity trackers zijn een must om dit objectiever bij te houden. In deze review gaan we na in hoeverre de Fitbit Flex 2 zijn naam als "beste basic fitness tracker" waarmaakt.

10 december 2018

Lees meer

Hoe starten met fitness?

Je wil naar de fitness gaan, maar eigenlijk heb je geen flauw idee wat je daar moet doen. Wel al gewoon aan de fitness, maar gebruik je enkel de vaste toestellen? Dan is het hoog tijd om met losse gewichten te leren werken!

5 november 2018

Lees meer

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training is allesbehalve eenvoudig. Er zijn een aantal trainingsprincipes die je zeker zou moeten kennen wanneer je zelf schema's gaat opstellen. Wil jij beter/sneller/sterker/fitter worden? Dan kan je het volume en de intensiteit van je training verhogen.

29 oktober 2018

Lees meer

10 Beste sportgadgets voor 2019

We kennen allemaal wel iemand die verzot is op sporten. Misschien ben jij zelf wel die persoon in je vriendengroep of zoek je een cadeautje voor of die fitnessgoeroe of loopaddict? Hier zijn de 10 sportieve gadgets die jouw motivatie om te sporten naar een nieuw niveau zullen tillen!

20 oktober 2018

Lees meer

Voordelen van yoga?

Wat zijn de voordelen van yoga? Yoga helpt angsten/ongerustheden/bezorgdheden te verminderen en de bloeddruk te verlagen bij mensen met hypertensie (te hoge bloeddruk). yoga verbetert spierkracht/-controle, je bewegingsbereik (mobiliteit en flexibiliteit) en je slaapkwaliteit. Beginners yoga-workout, check!

11 oktober 2018

Lees meer

Vet verliezen en spier winnen

Ben je goed bezig met het bijhouden van je calorieën? Wil je de veranderingen die er in je lichaam plaatsvinden bij een energietekort beperken en wil jij je metabolisme versnellen? Hier zijn onze praktische tips om goed om te gaan met afvallen en diëten.

4 oktober 2018

Lees meer

Polar M600 Review

Sporthorloges zijn onmisbaar als je graag of veel sport en ze zorgen ervoor dat je veel diepgaander met je activiteit kan bezig zijn. Na een korte periode van online research heb ik uiteindelijk de Polar M600 gekocht. Dit is Polars’ beste sporthorloge tot op dit moment, de Polar M600. Hier is Koen zijn review.

30 september 2018

Lees meer

Fitbit Versa Review

FITBIT Versa Review: Ben jij op zoek naar een geschikte fitness of activity tracker? Twijfel je over je keuze en heb je nood aan een to the point review over de Fitbit Versa? Dan heb ik hier voor jou de ultieme recensie over de nieuwste Fitbit op de markt. Mijn bevindingen en de PRO’s en CON’s op een rijtje gezet.

29 september 2018

Lees meer

Is snel afvallen goed voor je? GEZOND VERMAGEREN, METABOLISME VERHOGEN

Probeer jij af te vallen of een paar kilo’s strakker te staan maar heb je het gevoel dat je van de ene frustrerende periode in de andere rolt? Je metabolisme is iets dynamisch en je lichaam past zich steeds aan. Hoe het dit doet en waarom dit belangrijk is om te weten, vertel ik je hier!

19 september 2018

Lees meer

Hoe krijg je een summerbody?

Hoe krijg je een summer body? De lente is van start gegaan. Het weer begint beter te worden en de zomer is in aantocht. Dit wil zeggen: mooi weer, vakanties aan het strand en natuurlijk ook summer bodies.

11 mei 2018

Lees meer

Welke sportbh is voor jou het best?

Ze moeten mooi zijn. Ze moeten goed zitten. Liefst van al doen ze ook nog eens hun werk, namelijk goede ondersteuning geven van je borsten tijdens het sporten. Oh en niet te duur alsjeblieft, want het is “maar” een sport bh en geen gewone lingerie. Inge legt je uit waar je op moet letten wanneer je een sport bh koopt!

10 mei 2018

Lees meer

Het belang van eiwitten

Als we gezond willen zijn, dan spreekt het voor zich dat we ook onze voeding eens grondig bekijken. Koen heeft de befaamde koolhydraten al eens kort besproken. Vandaag is het aan mij om het belang van eiwitten aan je uit te leggen.

30 april 2018

Lees meer

Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS

Je gewicht wordt bepaald door twee factoren: Je energie-inname en je energieverbruik. Alle tips om af te vallen lees je hier!

23 april 2018

Lees meer

Wekelijks sporten: Hoe hou je het vol?

We beginnen altijd met goede moed en de beste bedoelingen maar wat doe je als je eens een week echt niets kan doen van sport? Hoe kan je “actief zijn” terug in jouw wekelijkse routine krijgen en wat zijn de valkuilen? Hier zijn 4 stappen om de draad terug op te pikken.

22 april 2018

Lees meer

Muscle ups in 5 weken

Muscle ups in 5 weken. Hoe doe je een muscle up? Sommige dingen in het leven lukken vrijwel onmiddellijk, terwijl andere zaken veel meer tijd en inzet vragen. Zo zit het ook met het leren van bepaalde oefeningen, de ene oefening lukt al sneller en gemakkelijker dan de andere. Wil je graag muscle ups kunnen?

12 mei 2018

Lees meer

Hoe ziet een krachttraining er uit?

Doe jij al aan krachttraining of wil je starten met trainen met gewichten? Zijn er bepaalde oefeningen die zeker in jouw krachttraining moeten zitten? Hoeveel keer per week zou je best aan krachttraining doen? Allemaal vragen die we hier gaan beantwoorden.

24 april 2018

Lees meer

Trainen in de fitness: TIPS & MINDSET HACKS

Hoe overleef je de fitness? Toestellen die je niet kent, gewichten die je niet vindt en dan is er nog die ene hoek waar alle patsers staan te trainen a.k.a. de TESTOSTERZONE. In deze blog geven we je tips en tricks om zelfzeker en zonder zorgen te kunnen trainen.

22 april 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x