18 juli 2019

Hoe verminder je examenstress?

Hoe verminder je examenstress? 

De blok en examenperiode is en maand en half van enorm veel stress, lange dagen studeren met weinig slaap en beweging, in de hoop zo goed mogelijke resultaten te behalen. Die zware stress die je voelt in zo’n blok of examenperiode wil je op zen minst verminderen. Om jou te helpen, bespreken we hieronder of in deze video hoe sporten en bewegen ervoor kan zorgen dat je minder stress hebt in de blok en examenperiode, maar ook hoe dit ervoor kan zorgen dat je betere punten zal halen. 

Wat is stress?

Het is logisch dat we eerst moeten weten wat we onder stress verstaan, anders wordt het nogal moeilijk om het te verminderen. Er zijn heel veel definities, heel brede en heel nauwe. Wij hebben hier gekozen voor een brede definitie die al volgt gaat: Stress is een gevoel dat mensen hebben als ze overbelast zijn en moeite hebben om aan hun eigen of andermans eisen te voldoen. 

Ik denk dat dit wel helemaal overeenkomt met het gevoel dat je tijdens een examenperiode hebt, want je bent belast met een grote hoeveelheid aan cursussen en studiemateriaal en je hebt (soms) het gevoel dat je gewoon niet aan de eis van je professor of leerkracht kan voldoen. Al dat studiemateriaal verwerken voor je examen brengt stress met zich mee. 

Hoe stress verminderen?

Er zijn enorm veel manieren om je stressniveau te verlagen. Je kan preventief werken door in de lesperiode alles goed bij te houden, maar je ook tijdens je blok en examenperiode gaan sporten. Dit lijkt misschien heel tegendraads, want als je gaat sporten, verlies je tijd die je achter je boeken kan besteden. De wetenschap liegt niet en er zijn enorm veel studies die het positieve effect van sport op stress, maar ook op je geheugen en concentratie, aantonen. 

Eerst en vooral zorgt fysieke activiteit er in het algemeen voor dat je stressniveau daalt. Studies tonen aan dat personen die 3 of meer keer per week fysiek actief zijn, minder tekenen van stress, depressie en wantrouwen vertonen dan personen die niet of minder dan 3 keer per week fysiek actief zijn. Dus minstens 3x per week aan fysieke activiteiten doen, zal je al helpen om minder stress te hebben. 

Hoe lang moet ik sporten?

Daarnaast hoef je helemaal niet lang fysiek actief te zijn. Drie tot vier keer 30 minunten fysiek actief zijn, is het minimum. Men ziet ook dat het nog beter is om dagelijks 20 tot 30 minuten te gaan lopen, fietsen of sporten. 

Andere effecten van meer bewegen?

Tot nu toe hebben we alleen gesproken over het effect van actief zijn en sporten op de stress die je ervaart, maar studies hebben ook aangetoond dat fysieke activiteit een positief effect heeft op je concentratievermogen. Een beter concentratievermogen zal ervoor zorgen dat je je tijd veel nuttiger  besteedt dan wanneer je een hele dag op je stoel zou zitten achter je bureau.

Studies zagen dat die verbeterde concentratie er alleen was wanneer je een inspanning doet aan een matige intensiteit. Ga je all-out  tot je erbij neervalt, dan zal je concentratie er geen baat bij hebben. 

Naast een betere concentratie, zal een half uur lichte tot matige fysieke activiteit ervoor ook voor zorgen dat je dingen beter onthoudt. Dit effect was vooral zichtbaar wanneer het om herhaling ging. Wanneer men personen iets liet studeren, daarna een half uur liet joggen en dan een test liet afleggen, scoorde deze mensen veel beter dan mensen die na hun studiesessie passief waren en niets deden. Dit doet wetenschappers vermoeden dat fysieke activiteit ervoor zorgt dat je informatie beter zal verwerken en ze zo beter onthoudt. 

Conclusie

Het feit dat je fysieke activiteit ervoor zal zorgen dat je concentratie verbeterd en dat je makkelijker dingen zal onthouden, zorgt er ook voor dat jij je beter voorbereid zal voelen op je examens, waardoor je stress ook zal verminderen. 

Ik denk dat de boodschap die ik hier wil meegeven wel duidelijk is. Ga tijdens je blok- en examenperiode dagelijks 30 minuten sporten en je zal merken dat dit enorm veel voordelen met zich meebrengt.

Wil je inspiratie en workouts om die actieve pauzes in te vullen? Klik hier OF ga naar ons YouTube kanaal en abonneer je voor nieuwe video's.

Tot snel!
Koen

Hoe verminder je examenstress?

Huawei WATCH FIT REVIEW

De nieuwste activity tracker op de markt waar ik nog geen ervaring mee had, is de Huawei WATCH FIT. Getest en goedgekeurd, maar daar weet jij eigenlijk nog niets mee. Veel hangt af van je levensstijl en de manier waarop je je smartwatch wil gebruiken. In deze review bespreken we de pro's en con's.

12 november 2020

Lees meer

Hoe herstel je het best na een training?

Hoe herstel je het best na een training? Spierherstel en recovery verbeteren en versnellen met behulp van een foam roller, compressieboots, massagegun, een sportmassage of elektrostimulatie? Wat werk het best?

16 maart 2020

Lees meer

Wat is 'body positivity'?

Een term die ondertussen al voor veel tumult heeft gezorgd en blijft zorgen is ‘body positivity’. Wat is het, waarom is er zoveel rond te doen en wat is mijn mening?

21 september 2019

Lees meer

Motivatie om te sporten en hoe blijf je gemotiveerd?

Vind je de motivatie niet om te beginnen sporten? Ben je begonnen met sporten, maar zit je op het randje van stoppen? Hier leggen we uit hoe je ervoor kan zorgen dat je gemotiveerd bent en blijft om te sporten. Tags: Motivatie om te sporten, motivatie om af te vallen, hoe blijf je gemotiveerd.

5 augustus 2019

Lees meer

FITFAQS op bezoek bij MNM tijdens Marathonradio 2019

Examensstress? NO WORRIES! Neem actieve pauzes, beweeg regelmatig en alles komt goed! Waarom? Dat lees je hier!

22 juli 2020

Lees meer

Welke activity tracker of sporthorloge moet ik kopen?

Het gamma aan sporthorloges en activity trackers wordt de laatste jaren alleen maar groter. Dit maakt het voor jou niet makkelijker om te weten wat je nu juist moet kopen. Zeker wanneer je voor een goeie prijs toch een tracker of horloge wil die correct en veel meet. Lees snel verder en ontdek jouw ideale sporthorloge!

1 januari 2019

Lees meer

Hartslag meten via polsmeting of via een borstband

Om na te gaan hoe dicht de polsmetingen komen bij de borstband, heb ik een test gedaan met mijn Polar M600. Ik ben zowel nagegaan wat de verschillen zijn tijdens intervaltrainingen als tijdens duurlopen aan een constant tempo.

24 december 2018

Lees meer

Hoe bepaal jij je trainingszones?

Hartslagmeting tijdens het sporten en trainingszones bepalen: Je hartslag is nuttig om te kennen tijdens het bewegen en sporten. Je hartslag is een maat voor hoe intens je inspanning is. Via je hartslag kan je ook trainingszones bepalen om nauwkeuriger bepaalde doelen te bereiken.

15 december 2018

Lees meer

Vetten verbranden met cardio

Krachttraining zorgt ervoor dat je lichaam in de nabije toekomst meer vetten zal kunnen verbranden. Cardio training daarentegen, zorgt ervoor dat je onmiddellijk, tijdens je activiteit, een ‘hoge’ hoeveelheid aan vetten kan verbranden. Dit is het geval wanneer je aan de juiste intensiteit je training doet.

10 december 2018

Lees meer

Fitbit flex 2 Review

Is je doel om x aantal passen per dag te zetten of een bepaalde hoeveelheid aan calorieën te verbranden? Activity trackers zijn een must om dit objectiever bij te houden. In deze review gaan we na in hoeverre de Fitbit Flex 2 zijn naam als "beste basic fitness tracker" waarmaakt.

10 december 2018

Lees meer

Hoe starten met fitness?

Je wil naar de fitness gaan, maar eigenlijk heb je geen flauw idee wat je daar moet doen. Wel al gewoon aan de fitness, maar gebruik je enkel de vaste toestellen? Dan is het hoog tijd om met losse gewichten te leren werken!

5 november 2018

Lees meer

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training is allesbehalve eenvoudig. Er zijn een aantal trainingsprincipes die je zeker zou moeten kennen wanneer je zelf schema's gaat opstellen. Wil jij beter/sneller/sterker/fitter worden? Dan kan je het volume en de intensiteit van je training verhogen.

29 oktober 2018

Lees meer

10 Beste sportgadgets voor 2019

We kennen allemaal wel iemand die verzot is op sporten. Misschien ben jij zelf wel die persoon in je vriendengroep of zoek je een cadeautje voor of die fitnessgoeroe of loopaddict? Hier zijn de 10 sportieve gadgets die jouw motivatie om te sporten naar een nieuw niveau zullen tillen!

20 oktober 2018

Lees meer

Voordelen van yoga?

Wat zijn de voordelen van yoga? Yoga helpt angsten/ongerustheden/bezorgdheden te verminderen en de bloeddruk te verlagen bij mensen met hypertensie (te hoge bloeddruk). yoga verbetert spierkracht/-controle, je bewegingsbereik (mobiliteit en flexibiliteit) en je slaapkwaliteit. Beginners yoga-workout, check!

11 oktober 2018

Lees meer

Vet verliezen en spier winnen

Ben je goed bezig met het bijhouden van je calorieën? Wil je de veranderingen die er in je lichaam plaatsvinden bij een energietekort beperken en wil jij je metabolisme versnellen? Hier zijn onze praktische tips om goed om te gaan met afvallen en diëten.

4 oktober 2018

Lees meer

Polar M600 Review

Sporthorloges zijn onmisbaar als je graag of veel sport en ze zorgen ervoor dat je veel diepgaander met je activiteit kan bezig zijn. Na een korte periode van online research heb ik uiteindelijk de Polar M600 gekocht. Dit is Polars’ beste sporthorloge tot op dit moment, de Polar M600. Hier is Koen zijn review.

30 september 2018

Lees meer

Fitbit Versa Review

FITBIT Versa Review: Ben jij op zoek naar een geschikte fitness of activity tracker? Twijfel je over je keuze en heb je nood aan een to the point review over de Fitbit Versa? Dan heb ik hier voor jou de ultieme recensie over de nieuwste Fitbit op de markt. Mijn bevindingen en de PRO’s en CON’s op een rijtje gezet.

29 september 2018

Lees meer

Is snel afvallen goed voor je? GEZOND VERMAGEREN, METABOLISME VERHOGEN

Probeer jij af te vallen of een paar kilo’s strakker te staan maar heb je het gevoel dat je van de ene frustrerende periode in de andere rolt? Je metabolisme is iets dynamisch en je lichaam past zich steeds aan. Hoe het dit doet en waarom dit belangrijk is om te weten, vertel ik je hier!

19 september 2018

Lees meer

Hoe krijg je een summerbody?

Hoe krijg je een summer body? De lente is van start gegaan. Het weer begint beter te worden en de zomer is in aantocht. Dit wil zeggen: mooi weer, vakanties aan het strand en natuurlijk ook summer bodies.

11 mei 2018

Lees meer

Welke sportbh is voor jou het best?

Ze moeten mooi zijn. Ze moeten goed zitten. Liefst van al doen ze ook nog eens hun werk, namelijk goede ondersteuning geven van je borsten tijdens het sporten. Oh en niet te duur alsjeblieft, want het is “maar” een sport bh en geen gewone lingerie. Inge legt je uit waar je op moet letten wanneer je een sport bh koopt!

10 mei 2018

Lees meer

Het belang van eiwitten

Als we gezond willen zijn, dan spreekt het voor zich dat we ook onze voeding eens grondig bekijken. Koen heeft de befaamde koolhydraten al eens kort besproken. Vandaag is het aan mij om het belang van eiwitten aan je uit te leggen.

30 april 2018

Lees meer

Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS

Je gewicht wordt bepaald door twee factoren: Je energie-inname en je energieverbruik. Alle tips om af te vallen lees je hier!

23 april 2018

Lees meer

Wekelijks sporten: Hoe hou je het vol?

We beginnen altijd met goede moed en de beste bedoelingen maar wat doe je als je eens een week echt niets kan doen van sport? Hoe kan je “actief zijn” terug in jouw wekelijkse routine krijgen en wat zijn de valkuilen? Hier zijn 4 stappen om de draad terug op te pikken.

22 april 2018

Lees meer

Muscle ups in 5 weken

Muscle ups in 5 weken. Hoe doe je een muscle up? Sommige dingen in het leven lukken vrijwel onmiddellijk, terwijl andere zaken veel meer tijd en inzet vragen. Zo zit het ook met het leren van bepaalde oefeningen, de ene oefening lukt al sneller en gemakkelijker dan de andere. Wil je graag muscle ups kunnen?

12 mei 2018

Lees meer

Hoe ziet een krachttraining er uit?

Zijn er bepaalde oefeningen die zeker in jouw krachttraining moeten zitten? Hoeveel keer per week zou je best aan krachttraining doen? Allemaal vragen die ik hier ga beantwoorden.

24 april 2018

Lees meer

Hoe overleef je de fitness? #TESTOSTERZONE

Elke keer wanneer ik een onbekende fitness binnenkom, voel ik mij omvergeblazen. Toestellen die je niet kent, gewichten die je niet vindt en dan is er nog die ene hoek waar alle patsers staan te trainen a.k.a. de TESTOSTERZONE. Wat als je je draai niet kan vinden ondanks dat je weet hoe het er in je gym aan toe gaat?

22 april 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x