23 april 2018

Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS

Je gewicht wordt bepaald door twee factoren: Je energie-inname en je energieverbruik.

ENERGIE BALANS

Is je inname hoger dan je verbruik, dan kom je gewicht bij. Is je verbruik groter dan je inname dan val je af. Zoals je je misschien nog herinnert uit de fysica lessen van vroeger, wordt energie uitgedrukt in joule, maar wanneer we het over eten en sporten hebben, wordt vaak een andere eenheid gebruikt namelijk (Kilo)calorieën (afgekort Kcal).

SPORTEN OF DIËTEN?

Uiteindelijk zal het verschil tussen de calorieën die je eet en de calorieën die je verbruikt door te bewegen, bepalen of je afvalt of bijkomt. Dan lijkt het een logische beslissing om heel veel te sporten en te bewegen, dan kan je eten wat je wil en zal je zeker niet bijkomen en misschien zelfs afvallen. Hoewel er een deeltje waarheid in zit, is de realiteit toch net iets complexer. Ondanks dat veel bewegen en sporten je enorm kan helpen om af te vallen, is een juist voedingspatroon hetgeen dat resulteert in een gezonde energieopname.

GEZONDE LEVENSSTIJL?

Wat is nu juist een goed voedingspatroon? Een gezond voedingspatroon is gebaseerd op de voedingsdriehoek. Nu denkt iedereen waarschijnlijk al: “OMG de voedingsdriehoek, die heeft iedereen toch wel in de lagere school gezien of ondertussen al lang weer in de ‘vuilbak’ gegooid.” Ik geef toe dat het wat saai klinkt en allemaal logisch lijkt. Vetten zijn ongezond en staan in het kleine driehoekje in de piramide, dus eet je er best heel weinig van. Producten zoals brood, pasta of groenten en fruit zijn dan weer belangrijker omdat ze aan de basis van de piramide liggen. Allemaal vrij straight forward, maar hoe pak je dit nu allemaal concreet aan? Er iets mee doen is altijd weer een heel andere zaak.

TIPS VOOR ENERGIE INNAME

Een eerste iets waar je op kan letten, heeft te maken met vezelrijke voeding zoals: bruin brood, volkorenpasta, bruine rijst of groenten en fruit. Het eten van vezels is belangrijk omdat je maag er langer over doet om vezels te verteren. Door de langere vertering heb je een langer verzadigingsgevoel waardoor het ook langer duurt eer je terug honger hebt. Hierdoor is de kans dat je tussendoor begint te snoepen kleiner.

De tweede tip heeft verdere betrekking tot het eten van groenten en fruit. Naast het feit dat groenten en fruit veel essentiële voedingstoffen bevatten, hebben ze ook een lage energiedichtheid. Dit wil zeggen dat je voor een bepaald aantal kcal, in volume veel meer fruit en groenten zal kunnen eten dan bijvoorbeeld vetrijke producten zoals hamburgers, frieten en chips. In de situatie waarbij je wil afvallen, wil dit zeggen dat indien je kan kiezen tussen een bord vol groenten en fruit of een bord vol frieten, je bij het bord groenten en fruit veel minder Kcal binnen zullen hebben. Hiernaast zal je hongergevoel ook veel langer wegblijven.

Een laatste voor de hand liggende tip: drink amper tot geen alcohol. Het drinken van alcohol heeft namelijk een paar negatieve effecten op je hongergevoel. Eerst en vooral is alcohol net zoals vetten heel energiedicht. Eiwitten en koolhydraten bevatten 4kcal per gram. Alcohol bevat zo’n 7kcal/g en vetten bevatten zelfs 9 kcal/g. Daarnaast kan je lichaam alcohol niet opslaan als reserve. Dit wil zeggen dat het direct wordt verbrand. Doordat de alcohol direct verbrand wordt is de vetverbranding, die normaal plaatsvindt, stilgelegd. Het vet dat normaal zou verbrand worden, blijft gewoon gestockeerd in je lichaam. Hiernaast zal alcohol ook je verzadigingsgevoel verminderen, wat ervoor zorgt dat je veel sneller terug een hongergevoel krijgt en dus terug begint te eten.

TIPS VOOR ENERGIEVERBRUIK

Tot zover hebben we enkele tips en zaken besproken waar je op kan letten wat betreft energie inname. De onderstaande paragrafen focussen verder op het energieverbruik.

Je energieverbruik word bepaald door alle activiteiten die je doorheen de dag doet, maar ook door je basaal energieverbruik/metabolisme. Deze laatste is de hoeveelheid energie die je nodig hebt om je lichaam draaiende te houden wanneer je een hele dag niets zou doen of in je bed zou liggen. Als je je energieverbruik wil doen stijgen, kan je ofwel je activiteit doorheen de dag verhogen, of je kan je basaal-metabolisme proberen omhoog te krijgen.

Eén van de meest effectieve manieren om je basaal-metabolisme te doen stijgen, is door middel van krachttraining. Krachttraining zal ervoor zorgen dat je spiervolume toeneemt. Om dat groter volume aan spieren in stand en draaiende te houden zal je lichaam meer energie verbruiken. Hou echter wel rekening met het feit dat spieren meer wegen dan vet, dus wanneer je begin met krachttraining, kan het zijn dat je in het begin amper afvalt of misschien zelfs wat bijkomt. Geen paniek als dit gebeurt, hou vol het resultaat zal zichtbaar worden, maar dit heeft zijn tijd nodig.

Wil je liever je activiteit doorheen de dag verhogen, dan zijn er verschillende zaken die je kan doen. Ga te voet of neem de fiets om je te verplaatsten, neem de trappen in plaats van de lift, plan sportsessies met je vrienden of partner, de opties zijn eindeloos.

Waar je volgens mij wel nog rekening mee moet houden, is dat je vetten verbrand tijdens het bewegen. Er is namelijk een bepaalde inspanningsintensiteit waarbij je lichaam een maximum hoeveelheid vetten verbrandt. Deze intensiteit wordt vaak de vetdrempel genoemd. De intensiteit van de vetdrempel kan je bepalen in een labo, maar aangezien dit relatief veel geld kost zijn er ook enkele andere manieren om hem te vinden. Zo komt de vetdrempel ongeveer overeen met intensiteit waarbij je nog relatief gemakkelijk kan praten met iemand. Heb je het te moeilijk om te praten tijdens het actief zijn, dan zal je lichaam niet meer hoofdzakelijk vetten gebruiken om energie te leveren. Er zal ook een groot aandeel van ook koolhydraatreserves worden verbruikt.

Succes!
Koen

Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS

Huawei WATCH FIT REVIEW

De nieuwste activity tracker op de markt waar ik nog geen ervaring mee had, is de Huawei WATCH FIT. Getest en goedgekeurd, maar daar weet jij eigenlijk nog niets mee. Veel hangt af van je levensstijl en de manier waarop je je smartwatch wil gebruiken. In deze review bespreken we de pro's en con's.

12 november 2020

Lees meer

Hoe herstel je het best na een training?

Hoe herstel je het best na een training? Spierherstel en recovery verbeteren en versnellen met behulp van een foam roller, compressieboots, massagegun, een sportmassage of elektrostimulatie? Wat werk het best?

16 maart 2020

Lees meer

Wat is 'body positivity'?

Een term die ondertussen al voor veel tumult heeft gezorgd en blijft zorgen is ‘body positivity’. Wat is het, waarom is er zoveel rond te doen en wat is mijn mening?

21 september 2019

Lees meer

Motivatie om te sporten en hoe blijf je gemotiveerd?

Vind je de motivatie niet om te beginnen sporten? Ben je begonnen met sporten, maar zit je op het randje van stoppen? Hier leggen we uit hoe je ervoor kan zorgen dat je gemotiveerd bent en blijft om te sporten. Tags: Motivatie om te sporten, motivatie om af te vallen, hoe blijf je gemotiveerd.

5 augustus 2019

Lees meer

FITFAQS op bezoek bij MNM tijdens Marathonradio 2019

Examensstress? NO WORRIES! Neem actieve pauzes, beweeg regelmatig en alles komt goed! Waarom? Dat lees je hier!

22 juli 2020

Lees meer

Hoe verminder je examenstress?

De blok en examenperiode is en maand en half van enorm veel stress, lange dagen studeren met weinig slaap en beweging. Hoe kan je die stress verminderen en je resultaten verbeteren? Klik door op het artikel voor tips en motivatie om meer te bewegen tussen het studeren door.

18 juli 2019

Lees meer

Welke activity tracker of sporthorloge moet ik kopen?

Het gamma aan sporthorloges en activity trackers wordt de laatste jaren alleen maar groter. Dit maakt het voor jou niet makkelijker om te weten wat je nu juist moet kopen. Zeker wanneer je voor een goeie prijs toch een tracker of horloge wil die correct en veel meet. Lees snel verder en ontdek jouw ideale sporthorloge!

1 januari 2019

Lees meer

Hartslag meten via polsmeting of via een borstband

Om na te gaan hoe dicht de polsmetingen komen bij de borstband, heb ik een test gedaan met mijn Polar M600. Ik ben zowel nagegaan wat de verschillen zijn tijdens intervaltrainingen als tijdens duurlopen aan een constant tempo.

24 december 2018

Lees meer

Hoe bepaal jij je trainingszones?

Hartslagmeting tijdens het sporten en trainingszones bepalen: Je hartslag is nuttig om te kennen tijdens het bewegen en sporten. Je hartslag is een maat voor hoe intens je inspanning is. Via je hartslag kan je ook trainingszones bepalen om nauwkeuriger bepaalde doelen te bereiken.

15 december 2018

Lees meer

Vetten verbranden met cardio

Krachttraining zorgt ervoor dat je lichaam in de nabije toekomst meer vetten zal kunnen verbranden. Cardio training daarentegen, zorgt ervoor dat je onmiddellijk, tijdens je activiteit, een ‘hoge’ hoeveelheid aan vetten kan verbranden. Dit is het geval wanneer je aan de juiste intensiteit je training doet.

10 december 2018

Lees meer

Fitbit flex 2 Review

Is je doel om x aantal passen per dag te zetten of een bepaalde hoeveelheid aan calorieën te verbranden? Activity trackers zijn een must om dit objectiever bij te houden. In deze review gaan we na in hoeverre de Fitbit Flex 2 zijn naam als "beste basic fitness tracker" waarmaakt.

10 december 2018

Lees meer

Hoe starten met fitness?

Je wil naar de fitness gaan, maar eigenlijk heb je geen flauw idee wat je daar moet doen. Wel al gewoon aan de fitness, maar gebruik je enkel de vaste toestellen? Dan is het hoog tijd om met losse gewichten te leren werken!

5 november 2018

Lees meer

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training

Conditie opbouwen of sterker worden zonder personal training is allesbehalve eenvoudig. Er zijn een aantal trainingsprincipes die je zeker zou moeten kennen wanneer je zelf schema's gaat opstellen. Wil jij beter/sneller/sterker/fitter worden? Dan kan je het volume en de intensiteit van je training verhogen.

29 oktober 2018

Lees meer

10 Beste sportgadgets voor 2019

We kennen allemaal wel iemand die verzot is op sporten. Misschien ben jij zelf wel die persoon in je vriendengroep of zoek je een cadeautje voor of die fitnessgoeroe of loopaddict? Hier zijn de 10 sportieve gadgets die jouw motivatie om te sporten naar een nieuw niveau zullen tillen!

20 oktober 2018

Lees meer

Voordelen van yoga?

Wat zijn de voordelen van yoga? Yoga helpt angsten/ongerustheden/bezorgdheden te verminderen en de bloeddruk te verlagen bij mensen met hypertensie (te hoge bloeddruk). yoga verbetert spierkracht/-controle, je bewegingsbereik (mobiliteit en flexibiliteit) en je slaapkwaliteit. Beginners yoga-workout, check!

11 oktober 2018

Lees meer

Vet verliezen en spier winnen

Ben je goed bezig met het bijhouden van je calorieën? Wil je de veranderingen die er in je lichaam plaatsvinden bij een energietekort beperken en wil jij je metabolisme versnellen? Hier zijn onze praktische tips om goed om te gaan met afvallen en diëten.

4 oktober 2018

Lees meer

Polar M600 Review

Sporthorloges zijn onmisbaar als je graag of veel sport en ze zorgen ervoor dat je veel diepgaander met je activiteit kan bezig zijn. Na een korte periode van online research heb ik uiteindelijk de Polar M600 gekocht. Dit is Polars’ beste sporthorloge tot op dit moment, de Polar M600. Hier is Koen zijn review.

30 september 2018

Lees meer

Fitbit Versa Review

FITBIT Versa Review: Ben jij op zoek naar een geschikte fitness of activity tracker? Twijfel je over je keuze en heb je nood aan een to the point review over de Fitbit Versa? Dan heb ik hier voor jou de ultieme recensie over de nieuwste Fitbit op de markt. Mijn bevindingen en de PRO’s en CON’s op een rijtje gezet.

29 september 2018

Lees meer

Is snel afvallen goed voor je? GEZOND VERMAGEREN, METABOLISME VERHOGEN

Probeer jij af te vallen of een paar kilo’s strakker te staan maar heb je het gevoel dat je van de ene frustrerende periode in de andere rolt? Je metabolisme is iets dynamisch en je lichaam past zich steeds aan. Hoe het dit doet en waarom dit belangrijk is om te weten, vertel ik je hier!

19 september 2018

Lees meer

Hoe krijg je een summerbody?

Hoe krijg je een summer body? De lente is van start gegaan. Het weer begint beter te worden en de zomer is in aantocht. Dit wil zeggen: mooi weer, vakanties aan het strand en natuurlijk ook summer bodies.

11 mei 2018

Lees meer

Welke sportbh is voor jou het best?

Ze moeten mooi zijn. Ze moeten goed zitten. Liefst van al doen ze ook nog eens hun werk, namelijk goede ondersteuning geven van je borsten tijdens het sporten. Oh en niet te duur alsjeblieft, want het is “maar” een sport bh en geen gewone lingerie. Inge legt je uit waar je op moet letten wanneer je een sport bh koopt!

10 mei 2018

Lees meer

Het belang van eiwitten

Als we gezond willen zijn, dan spreekt het voor zich dat we ook onze voeding eens grondig bekijken. Koen heeft de befaamde koolhydraten al eens kort besproken. Vandaag is het aan mij om het belang van eiwitten aan je uit te leggen.

30 april 2018

Lees meer

Wekelijks sporten: Hoe hou je het vol?

We beginnen altijd met goede moed en de beste bedoelingen maar wat doe je als je eens een week echt niets kan doen van sport? Hoe kan je “actief zijn” terug in jouw wekelijkse routine krijgen en wat zijn de valkuilen? Hier zijn 4 stappen om de draad terug op te pikken.

22 april 2018

Lees meer

Muscle ups in 5 weken

Muscle ups in 5 weken. Hoe doe je een muscle up? Sommige dingen in het leven lukken vrijwel onmiddellijk, terwijl andere zaken veel meer tijd en inzet vragen. Zo zit het ook met het leren van bepaalde oefeningen, de ene oefening lukt al sneller en gemakkelijker dan de andere. Wil je graag muscle ups kunnen?

12 mei 2018

Lees meer

Hoe ziet een krachttraining er uit?

Zijn er bepaalde oefeningen die zeker in jouw krachttraining moeten zitten? Hoeveel keer per week zou je best aan krachttraining doen? Allemaal vragen die ik hier ga beantwoorden.

24 april 2018

Lees meer

Hoe overleef je de fitness? #TESTOSTERZONE

Elke keer wanneer ik een onbekende fitness binnenkom, voel ik mij omvergeblazen. Toestellen die je niet kent, gewichten die je niet vindt en dan is er nog die ene hoek waar alle patsers staan te trainen a.k.a. de TESTOSTERZONE. Wat als je je draai niet kan vinden ondanks dat je weet hoe het er in je gym aan toe gaat?

22 april 2018

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x