Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS

23 april 2018

Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS

Je gewicht wordt bepaald door twee factoren: Je energie-inname en je energieverbruik.

ENERGIE BALANS

Is je inname hoger dan je verbruik, dan kom je gewicht bij. Is je verbruik groter dan je inname dan val je af. Zoals je je misschien nog herinnert uit de fysica lessen van vroeger, wordt energie uitgedrukt in joule, maar wanneer we het over eten en sporten hebben, wordt vaak een andere eenheid gebruikt namelijk (Kilo)calorieën (afgekort Kcal).

SPORTEN OF DIËTEN?

Uiteindelijk zal het verschil tussen de calorieën die je eet en de calorieën die je verbruikt door te bewegen, bepalen of je afvalt of bijkomt. Dan lijkt het een logische beslissing om heel veel te sporten en te bewegen, dan kan je eten wat je wil en zal je zeker niet bijkomen en misschien zelfs afvallen. Hoewel er een deeltje waarheid in zit, is de realiteit toch net iets complexer. Ondanks dat veel bewegen en sporten je enorm kan helpen om af te vallen, is een juist voedingspatroon hetgeen dat resulteert in een gezonde energieopname.

GEZONDE LEVENSSTIJL?

Wat is nu juist een goed voedingspatroon? Een gezond voedingspatroon is gebaseerd op de voedingsdriehoek. Nu denkt iedereen waarschijnlijk al: “OMG de voedingsdriehoek, die heeft iedereen toch wel in de lagere school gezien of ondertussen al lang weer in de ‘vuilbak’ gegooid.” Ik geef toe dat het wat saai klinkt en allemaal logisch lijkt. Vetten zijn ongezond en staan in het kleine driehoekje in de piramide, dus eet je er best heel weinig van. Producten zoals brood, pasta of groenten en fruit zijn dan weer belangrijker omdat ze aan de basis van de piramide liggen. Allemaal vrij straight forward, maar hoe pak je dit nu allemaal concreet aan? Er iets mee doen is altijd weer een heel andere zaak.

TIPS VOOR ENERGIE INNAME

Een eerste iets waar je op kan letten, heeft te maken met vezelrijke voeding zoals: bruin brood, volkorenpasta, bruine rijst of groenten en fruit. Het eten van vezels is belangrijk omdat je maag er langer over doet om vezels te verteren. Door de langere vertering heb je een langer verzadigingsgevoel waardoor het ook langer duurt eer je terug honger hebt. Hierdoor is de kans dat je tussendoor begint te snoepen kleiner.

De tweede tip heeft verdere betrekking tot het eten van groenten en fruit. Naast het feit dat groenten en fruit veel essentiële voedingstoffen bevatten, hebben ze ook een lage energiedichtheid. Dit wil zeggen dat je voor een bepaald aantal kcal, in volume veel meer fruit en groenten zal kunnen eten dan bijvoorbeeld vetrijke producten zoals hamburgers, frieten en chips. In de situatie waarbij je wil afvallen, wil dit zeggen dat indien je kan kiezen tussen een bord vol groenten en fruit of een bord vol frieten, je bij het bord groenten en fruit veel minder Kcal binnen zullen hebben. Hiernaast zal je hongergevoel ook veel langer wegblijven.

Een laatste voor de hand liggende tip: drink amper tot geen alcohol. Het drinken van alcohol heeft namelijk een paar negatieve effecten op je hongergevoel. Eerst en vooral is alcohol net zoals vetten heel energiedicht. Eiwitten en koolhydraten bevatten 4kcal per gram. Alcohol bevat zo’n 7kcal/g en vetten bevatten zelfs 9 kcal/g. Daarnaast kan je lichaam alcohol niet opslaan als reserve. Dit wil zeggen dat het direct wordt verbrand. Doordat de alcohol direct verbrand wordt is de vetverbranding, die normaal plaatsvindt, stilgelegd. Het vet dat normaal zou verbrand worden, blijft gewoon gestockeerd in je lichaam. Hiernaast zal alcohol ook je verzadigingsgevoel verminderen, wat ervoor zorgt dat je veel sneller terug een hongergevoel krijgt en dus terug begint te eten.

TIPS VOOR ENERGIEVERBRUIK

Tot zover hebben we enkele tips en zaken besproken waar je op kan letten wat betreft energie inname. De onderstaande paragrafen focussen verder op het energieverbruik.

Je energieverbruik word bepaald door alle activiteiten die je doorheen de dag doet, maar ook door je basaal energieverbruik/metabolisme. Deze laatste is de hoeveelheid energie die je nodig hebt om je lichaam draaiende te houden wanneer je een hele dag niets zou doen of in je bed zou liggen. Als je je energieverbruik wil doen stijgen, kan je ofwel je activiteit doorheen de dag verhogen, of je kan je basaal-metabolisme proberen omhoog te krijgen.

Eén van de meest effectieve manieren om je basaal-metabolisme te doen stijgen, is door middel van krachttraining. Krachttraining zal ervoor zorgen dat je spiervolume toeneemt. Om dat groter volume aan spieren in stand en draaiende te houden zal je lichaam meer energie verbruiken. Hou echter wel rekening met het feit dat spieren meer wegen dan vet, dus wanneer je begin met krachttraining, kan het zijn dat je in het begin amper afvalt of misschien zelfs wat bijkomt. Geen paniek als dit gebeurt, hou vol het resultaat zal zichtbaar worden, maar dit heeft zijn tijd nodig.

Wil je liever je activiteit doorheen de dag verhogen, dan zijn er verschillende zaken die je kan doen. Ga te voet of neem de fiets om je te verplaatsten, neem de trappen in plaats van de lift, plan sportsessies met je vrienden of partner, de opties zijn eindeloos.

Waar je volgens mij wel nog rekening mee moet houden, is dat je vetten verbrand tijdens het bewegen. Er is namelijk een bepaalde inspanningsintensiteit waarbij je lichaam een maximum hoeveelheid vetten verbrandt. Deze intensiteit wordt vaak de vetdrempel genoemd. De intensiteit van de vetdrempel kan je bepalen in een labo, maar aangezien dit relatief veel geld kost zijn er ook enkele andere manieren om hem te vinden. Zo komt de vetdrempel ongeveer overeen met intensiteit waarbij je nog relatief gemakkelijk kan praten met iemand. Heb je het te moeilijk om te praten tijdens het actief zijn, dan zal je lichaam niet meer hoofdzakelijk vetten gebruiken om energie te leveren. Er zal ook een groot aandeel van ook koolhydraatreserves worden verbruikt.

Succes!
Koen

Hoe val je af? #WEIGTHLOSSTIPS
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x